Annonce

OK24: Fagforeninger minder om vigtig deadline

De igangværende overenskomstforhandlinger får flere fagforeninger til at opfordre potentielle medlemmer til at melde sig ind, hvis de ønsker strejkeunderstøttelse.
Foto: Emma Inge Hansen
Fagligt aktive foran KL-bygningen på Islandsbrygge i anledning af OK24
Om få uger er det for sent. Men hvis du melder dig ind i en fagforening senest en måned inden en strejke, kan du stadig nå at få strejkeunderstøttelse, hvis de igangværende overenskomstforhandlinger ender med strejke.

Sådan lyder budskabet i øjeblikket fra flere fagforbund.

Netavisen Pio guider dig igennem landskabet for overenskomstforhandlingerne 2024.

Ikke nemt at være gul

Både FOA, 3F og afdelinger i HK og Dansk Metal slår på tromme for, at man skal huske at melde sig ind i en overenskomstbærende fagforening.

3F’s hjemmeside advarer fagforbundet om at en konflikt kan gøre det svært for dem, som er medlemmer af gule fagforeninger som Det Faglige Hus og Krifa.

I den forbindelse opfordrer 3F til, at man som fagforeningsmedlem tager en snak med sine kollegaer om emnet:

“Bed lige din kollega overveje, hvordan det bliver at være strejkebryder i en storkonflikt, og ikke være på det hold, der kæmper for at hæve mindstelønnen,” lyder det på foreningens hjemmeside.

Bed lige din kollega overveje, hvordan det bliver at være strejkebryder i en storkonflikt, og ikke være på det hold, der kæmper for at hæve mindstelønnen

Hvis strejken bryder løs, står gule medlemmer med valget om at arbejde videre, som de altid har gjort, mens ens kollegaer strejker Alternativt kan man vælge at strejke, hvilket dog kan blive en dyr fornøjelse. Der er nemlig kun strejkeunderstøttelse til medlemmer af en overenskomstbærende fagforening.

Strejkeunderstøttelse bliver udbetalt af ens fagforening og plejer at være på dagpengeniveau. For at være berettiget til det, skal man have været medlem af en fagforening i mindst en måned.

Arbejdsmarkedsparterne forventes at have en aftale klar, som kan vedtages inden 1. april, hvor de gamle overenskomster udløber.

Hvis det ikke er tilfældet, kan der varsles konflikt.

En helt ny situation

Tidligere har eksempelvis HK Privat kunne melde om stigende medlemstal op til deadline for at melde sig ind i fagforeningen tids nok til at kunne få strejkeunderstøttelse.

I år er der en særlig ordning, som kan have indflydelse på, om potentielle medlemmer opfører sig, som de plejer op til en mulig strejke.

Som en del af trepartsforhandlingerne i december sidste år blev det aftalt, at de forskellige fagforbund sammenkædes i forhandlingerne.

Dermed kræver det, at et samlet flertal i alle forbund i Fagbevægelsens Hovedorganisation(FH), stemmer nej til overenskomstforslaget for, at der bliver strejke.

Dette gør det langt mindre sandsynligt, at der kommer strejke til OK24. Dermed er det langt fra sikkert, at potentielle medlemmer vil tænke på samme måde og melde sig ind i en overenskomstbærende fagforening inden deadline.

Opdateret.

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio. 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Glæder mig til at se 3F's blokader foran frisører og kebabbarer på Nørrebro.