Flyt hjem igen

Kvaliteten ved produktion i Kina og Polen er for ringe, leveringstiden for lang, og det er dyrere end forventet. Det siger de danske virksomheder, der har flyttet produktion hjem igen. Flere bør følge trop.
Lønningerne er lavere i Asien og Østeuropa – men som i mange andre tilfælde får du også, hvad du betaler for.

Det kan bedre betale sig at blive i Danmark end at tage på jagt efter billig arbejdskraft uden for landets grænser. Det har en lang række virksomheder erfaret på den hårde måde. Mere end hver fjerde af Dansk Metals tillidsrepræsentanter i den private sektor har således oplevet, at deres virksomhed har flyttet produktion tilbage fra et andet land efter en periode i udlandet.

Lønningerne er lavere i Asien og Østeuropa – men som i mange andre tilfælde får du også, hvad du betaler for. Således peger hele 58 pct. af virksomhederne på utilstrækkelig kvalitet som det væsentligste motiv bag beslutningen om at vende hjem. Det viser en ny undersøgelse fra Danmarks Statistik. Virksomhederne anfører også lange leveringstider, ufleksible leverandører og højere omkostninger end forventet som vigtige motiver.

Det hænger naturligvis sammen. Produkter af høj kvalitet skal også leveres til aftalt tid. Hurtig og sikker levering betyder, at kunderne kan undgå produktionsstop og spare på lageromkostningerne. Derfor er de villige til at betale en højere pris for varen. Fejl og forsinkelser koster dyrt. Det gør en forkert beslutning om at flytte produktion ud af landet også.

Hvis industriproduktionen forbliver i Asien, vil de videnstunge arbejdspladser også rykke derud. Produktion og produktudvikling hører uløseligt sammen.

Vi skal have endnu flere virksomheder til at genvælge produktion i Danmark. Det er både i deres egen bedste interesse og i samfundets bedste interesse. Hvis industriproduktionen forbliver i Asien, vil de videnstunge arbejdspladser også rykke derud. Produktion og produktudvikling hører uløseligt sammen. Den bevidsthed er heldigvis ved at brede sig blandt dansk erhvervsliv og hos politikerne.

Danske virksomheder hverken kan eller skal konkurrere med udenlandske virksomheder på dårlige løn- og arbejdsvilkår. Derfor skal produktion i Danmark udvikles mod produkter, der først og fremmest kan sælges på kvalitet, teknologi og videnindhold.

Flere virksomheder bør vælge at flytte produktion tilbage til Danmark igen. Mange af deres kolleger og konkurrenter har indset, at det bedst kan betale sig.

Det kræver flere dygtige og kreative produktionsmedarbejdere. Vi skal opfylde behovet nu og her ved at skrue op for brugen af målrettet efteruddannelse. Derfor er det glædeligt, at regeringen har afsat 1 mia. kr. ekstra til efter- og videreuddannelse af ufaglærte og faglærte. Vi skal opfylde behovet i fremtiden ved at sikre mere attraktive erhvervsuddannelser, som tiltrækker de mest talentfulde unge. Derfor arbejder regeringen og arbejdsmarkedets parter i øjeblikket med en reform af erhvervsuddannelserne, så alle elever har en uddannelse i verdensklasse, når de står med svendebrevet i hånden.

Flere virksomheder bør vælge at flytte produktion tilbage til Danmark igen. Mange af deres kolleger og konkurrenter har indset, at det bedst kan betale sig.

 

Allan Lyngsø Madsen er cheføkonom i Dansk Metal.


Kommentarer fra Facebook