Annonce

Norske socialdemokrater går tilbage, men sejren er indenfor rækkevidde

Borgerlig splid, problemer for Støre og grøn slutspurt. Der er spænding til det sidste, når nordmændene om 3 uger skal stemme.
I dag er der 19 dage til parlamentsvalget til det norske Storting den 11. september. Nye målinger spår udfordringer for den ellers så sejrssikre Jonas Gahr Støre, der står i spidsen for Arbeiderpartiet. Samtidig står begge regeringspartierne Høyre og Fremskrittspartiet til markant tilbagegang.  

Højrefløjsregering har brudt en femtedel af alle løfter
Erna Solberg (Høyre) og hendes regering har været ramt af en række udfordringer det sidste år. Særligt Norges finanslov for 2017 blev en højspændt affære mellem regeringspartiet Fremskrittspartiet og støttepartierne Venstre og Kristeligt Folkeparti, som kom i åben konflikt over en række lettelser af afgifter for de norske bilister. Venstres formand, Trine Skei Grande, understregede flere gange i forløbet, at regeringen måtte huske, at den var en mindretalsregering.

I august offentliggjorde den private organisation “Holder de ord”, der arbejder for gennemsigtighed i det norske system, en undersøgelse, der viste, at regeringen havde brugt 21 procent af de løfter, de havde afgivet i regeringsgrundlaget fra 2013. I regeringsgrundlaget havde organisationen talt sig frem til 776 løfter, og NRK har lavet en gennemgang her, af nogle af de mange løfter, som er indfriet, delvist indfriet eller helt brudt.

Høyre står i nyeste målinger til 22,4 procent af stemmerne, som er en tilbagegang fra de 26,8 procent, de fik ved valget i 2013. Samme gør sig gældende for regeringsparterne, Fremskrittspartiet, som får 14,2 procent i de nyeste målinger. En tilbagegang fra 16,3 procent ved sidste valg.

Dagens meningsmåling fra NORSTAT for NRK. Kilde: NRK

Arbeiderpartiet i Norge er gået fra 36,1 til 27 procent
To friske målinger fra i går og i dag giver Arbeiderpartiet under 30 procent af stemmerne ved efterårets valg til Stortinget. Arbeiderpartiet fik 27 procent i gårsdagens måling for avisen Dagens Næringsliv, og i dag lander partiet på 29 procent i en frisk måling fra Norstat til NRK. Det er en markant nedtur fra før sommerferien, hvor partiet den 6. juni kunne mestre en opbakning på 33 procent i meningsmålingerne, og en endnu længere glidetur fra den 10. januar 2017, hvor partiet nåede 36,1 procent. Det absolutte højdepunkt nåede Arbeiderpartiet tilbage i 2014, da de ramte astronomiske 42,8 procent.

Valgforsker Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo peger blandt andet på, at Arbeiderpartiet har svært ved at mobilisere kernevælgere, og at de taber vælgere til de tidligere regeringspartnere Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, uden at nogle vælgere går den modsatte retning.

Han udtaler til Aftenposten “En viktig årsak til at Ap er nede i en nedadgående trend, er nok at de sliter med å mobilisere tidligere velgere. I tillegg tyder flere målinger på at endel av det bytteforholdet som Ap tidligere har tjent på, ved at de har tatt velgere fra SV og Sp, nå har snudd i motsatt retning.”

Arbeiderpartiets opbakning over seneste valgperiode. Kilde: NRK

Miljøpartiet øjner ’fantastiske muligheder’
Målingerne for det grønne Miljøpartiet (MDG) svinger mellem 4,4 og 6,2 procent, men giver overordnet set en fremgang for det lille parti, som ved seneste valg fik 2,8 procent af stemmerne. Og dagens målinger for både MDG og Arbeiderpartiet åbner op for, at Jonas Gahr Støre måske må se grønt for at samle sig et flertal bag sig. Det vækker begejstring hos MDG, og formand Rasmus Hansson udtaler til NRK “Dette er en fantastisk mulighet for Arbeiderpartiet til å fornye seg og komme ut av den sumpa de sitter i.”

Jonas Gahr Støre er ikke tilfreds med, hvor partiet befinder sig, og udtaler til NRK “Ap på 20-tallet er for lavt, vi skal få ut budskapet og vi skal oppover på 30-tallet. Dette er en måling der vi går frem, og min jobb er å få oss ytterligere frem. Nå handler det om å få Ap så høyt som mulig.”

Ved valget i 2013 fik Arbeiderpartiet 30,8 procent af stemmerne.

Ap i ny konstellation
Med dagens måling sender det Jonas Gahr Støre ud i nogle overvejelser om de konstellationer, som kan sikre ham statsministerposten efter den 11. september.

Det kræver 85 mandater for et flertal i det norske storting, men som i Danmark, er der også tradition i Norge for mindretalsregeringer, hvor opbakningen sikres via støttepartier.

Dagens måling giver samlet 78 mandater til Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, som holdt regeringsmagten i to perioder fra 2005 til 2013. Støre kan få et fuldt flertal, hvis han vælger at tage Miljøpartiet med. De giver 8 ekstra mandater, og dermed et flertal på 86.

 

Line Sofie Gluud er student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet