Ole Birk Olesen: Mette Frederiksen vil lukke Wolt

"Det passer ikke," siger Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører.
Foto: Netavisen Pio/Jan Kjærgaard
Ole Birk Olesen, gruppeformand, Liberal Alliance
Liberal Alliances gruppeformand, tidligere transportminister Ole Birk Olesen, mener, at statsminister Mette Frederiksen, den socialdemokratiske regering og fagbevægelsen vil lukke budtjenesten Wolt.

"Ja, de vil lukke Wolt," fastslår Ole Birk Olesen over for Netavisen Pio.

Den melding e Socialdemokratiet beskæftigelsesordfører, Henrik Møller, imidlertid ikke enig i:

Wolt kan bare følge Just Eats eksempel, tegne overenskomst og fortsætte sin leveringsvirksomhed

"Det passer ikke. Der er intet som for tiden forbyder Wolt i juridisk forstand. Fagbevægelsen ønsker, at Wolt tegner overenskomst. Leveringstjenesten Just Eat har lige tegnet overenskomst. Og Just Eat er mig bekendt ikke lukket. Wolt kan bare følge Just Eats eksempel, tegne overenskomst og fortsætte sin leveringsvirksomhed."

Henrik Møller understreger, at også online-supermarkederne hos Coop og Salling Group (der ejer Bilka, Føtex og Netto, red.) har tegnet overenskomst med 3F, som dækker bude og chauffører ansat hos de to mastodonters online-supermarkeder.

"Så har Wolt nok også råd til at tegne overenskomst for sine bude – og dermed sikre dem ordentlige løn- og arbejdsvilkår," mener Henrik Møller.

"En bestemt model, som gør Wolt til Wolt"

Ole Birk Olesen fastholder:

"Det er det samme som at påstå, at man ikke vil forbyde iskiosker, selvom man forbyder salg af is," siger han og uddyber:

Wolt har jo en bestemt model, som gør Wolt til Wolt

"Wolt har jo en bestemt model, som gør Wolt til Wolt. Og det er noget med nogle unge mennesker, som – når de har tid til overs – bare kan hoppe på cyklen, kører ud og yder en indsats. Man kan køre for Wolt uden at skulle igennem en jobsamtale. Fordi der er tale om provisionsløn."

Med Wolt-modellen henviser Ole Birk Olesen til, at Wolt ikke har ansatte bude, som de betaler feriepenge, løn under sygdom og andre goder, som fastansatte har. Buddene hos Wolt er i stedet såkaldte kurerpartnere, der har status som selvstændige.

Hos fagbevægelsen og regeringen betegner man Wolt-buddene som falske selvstændige. Og det er netop Ole Birk Olesens pointe:

"Det er nu en gang Wolts model, og hvis man forbyder den model, og det er dét, som regeringen vil, så vil det, der i dag er lovligt, blive ulovligt i fremtiden."

Leveringstjenesten Just Eat har lige tegnet overenskomst med 3F – så kan Wolt vel gøre det samme?

"Just Eat gør det jo på en helt anden måde end Wolt. Hvis man siger, at man kun må gøre det på den måde, Just Eat gør det på, så er der ikke noget rationale for at have Wolt. Så er der kun et rationale for at have Just Eat."

"Så er der ikke noget eksistensgrundlag for Wolt i Danmark"

Ole Birk Olesen erkender, at der ikke er planer om at lave en lov, der forbyder Wolt at drive virksomhed i Danmark:

"Men det, man vil, er, at man vil lave reglerne om, så det ikke er muligt at være Wolt i Danmark – med den model som er Wolt. Det er kun muligt at være Just Eat eller Hungry eller lignende, som har nogle andre modeller for at operere."

Du udelukker den mulighed, der hedder, at Wolt tegner overenskomst med sine bude – og derefter fortsætter sin leveringsvirksomhed i Danmark akkurat som før?

"Wolt har jo ikke ansatte. Hos Wolt kan man få lov til som ung dansker at kunne køre – uden at skulle igennem en ansættelsessamtale, køre når man har lyst. Og det er, fordi Wolt har udviklet den model, at man får penge i henhold til, hvor meget man leverer. Det er den model, der er Wolt. Og hvis den model bliver forbudt med nye regler fra regeringen og Folketinget, så er der ikke noget eksistensgrundlag for Wolt i Danmark længere."

EU på vej med direktiv for platformsarbejdere

Henrik Møller understreger, at EU arbejder på et platformsdirektiv med fælles regler for platformsarbejdere, og at Danmark afventer direktivet.

Den socialdemokratiske regering foreslog i sit udspil "Danmark kan mere I", at atypisk ansatte, bl.a. soloselvstændige a la Wolt-bude, bliver sikret langt bedre end nu. Men del af udspillet er indtil nu ikke udmøntet i konkrete politiske aftaler.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Fint. Så er der en pervers udbytning af mennesker mindre. Klap, klap, klap, klaphat.

Forresten. Vil du gerne kende forskellen på privat og offentlig drift?

Så bare kik på infrastrukturen i kapitalistiske USA og sammenlign den med infrastrukturen i kommunistiske Kina.

Det blå svindlerhold forsætter med deres løgne og manipulation med den danske befolkning. Ikke for landets og samfundets skyld. Men udelukkende for deres egen grådigheds skyld.

Privat ejede amerikanske atomkraftværker er i så dårlig tilstand, at den amerikanske regering nu er tvunget til at give over 50.000.000.000 kr. i statsstøtte for at gøre det forsvarligt at kører videre med dem.

Jo, i private hænder er det hele bare meget bedre.

Den blå løgn og manipulation med den danske befolkning fortsætter.

"Den blå løgn og manipulation med den danske befolkning fortsætter"

Den røde løgn og manipulation med den danske befolkning: fortielser, nødløgne, sjuskefejl,
.

Det blå svindlerhold

det RØDE SVINDLERHOLD har hentet en etbenet pirat til Danmark
.

Du tærsker langhalm på "en etbenet pirat til Danmark" og du har gjort det siden december. Hvornår finder du på en ny historie?? Den historie er så gammel at den går på krykker i Kruså.

Hvornår holder Jeppe op med at skrive om 'det blå s.......hold'???
.

Kurt, ked af at sige det, men du begynder at blive totalt ligegyldig med dine tomme intetsigende indlæg. Stram dig op.

Hans Jensen, Nu forlanger du for meget af Kurt Jensen, hans kommentarer er det ypperst han kan præstere, ingen er jo forpligtiget ud over sine evner, så du må bære over med ham, det bliver ikke bedre.

Bent, du skulle holde dig for god til at kritisere andre. Skal jeg finde dine kommentarer frem med anklager som du efterfølgende ikke kan/vil forsvare?? Nå nej, ingen er jo forpligtiget ud over sine evner.
.
.

De kommentarer jeg har fremført her i Netavisen Pio, incl. kritik af noget af det din ven, Peter Jensen, har skrevet, er noget jeg mener, så hvis det skal forsvares må det være af Peter Jensen, men det klare du jo for ham.
Han må jo forklare hvori jeg har fejlopfattet hans racistiske skriverier, som påfaldende minder om noget en person ved navn Goebbels brugte, blot udskiftet med muslimer i stedet for jøder. Dine kommentarer er mest kritik af det andre skriver, bortset fra ros til Peter Jensen, Jan og Gunnar Johansen, som vel tilhøre det samme indvandrefjendske borgelige parti.

Bent, Peter Jensen er ikke min ven, det har jeg skrevet før, men du lider af bevidst fortrængning.
Hvorfor var det nødvendigt at gribe til en sammenligning med Goebbels? OK hvis det er tilladt, så må du (og dine ligesindede) finde dig i, at det røde hold også bliver sammenlignet med personer I nok helst vil glemme.
.

Så spring dem over hans!
.

Jeg tvivler meget på, at statsministeren har haft nogen tanker om at lukke Wolt. Men uanset det kunne det såmænd sagtens give god mening at gøre det - lad os sige meget besværligt - at drive virksomhed med brug af falske selvstændige.

Wolt er et fuldstændigt overflødigt firma i Danmark, med "kun" 37 timers arbejdsuge er der vist ikke mange som ikke har tid til at foretage de nødvendige indkøb til den daglige husholdning.

Hvis blot de kører på el-cykler med grøn strøm fra jyske vindmøller og solcelleparker, så får de Enhedslistens fulde opbakning.

Men hvis smøreolien til kæden kommer fra olie fra Nordsøen skal der pålægges CO2 afgifter, og så bliver man nødt til at registrere alle ansatte og deres fossile aftryk.

Om budenes muskelmasse bliver opbygget ved hjælp af rødt kød, mælk, youghurt eller æg skal der pålægges særlig landbrugs- CO2-afgifter.

Grønne overenskomster bliver sikkert fremtiden og her kan man ikke overlade virksomheden til en slags pseudo-selvstændige, der kun har egen indtjening og ikke klimaet som focus.

At drive virksomhed i Danmark bliver i det hele taget svært i fremtiden!

Et ærligt stykke arbejde indebærer efter nøjere ransagelse uvægerligt at man forsynder sig imod den grønne dagsorden med alle dens politiske nuancer og forskelligheder.

Men Mette aFrederiksen er måske stadig rød før grøn!

Blot der er tegnet en rød overenskomst! Så pyt med det grønne!

Rødt kød er stadig det mest muskelopbyggende til gode ben!

“Og det er noget med nogle unge mennesker, som når de har tid til overs, bare kan hoppe på cyklen, kører ud og yder en indsats.”

Men hvad med CO2-aftrykket? Er det fossilt, rødt eller grønt?

Intet kører bare af sig selv!

Der ligger energi bag enhver bevægelse!

Og energi er nu sikkerhedspolitik, siger statsministeren.

Med Wolt-modellen henviser Birk Olesen til, at Wolt ikke har ansatte bude, som de betaler feriepenge, løn under sygdom og andre goder, som fastansatte har.

Det blå svindlerhold vil legitimere menneske udbytning i Danmark, hvor mennesker skal arbejde under slavelignende forhold. Det er essensen af hele det blå svindlerholds værdier og virkelighedsopfattelse, at de stærke har retten til at udnytte de svage. Det er at tilsvine ALLE de danske værdier og stille dem på hovedet.

Er det den fremtid dine børn skal have? At blive udnyttet af det blå svindlerhold?

Rige mennesker har skabt enorme ulykke for hundrede vis af millioner af mennesker. Hvornår høre disse umenneskeligheder op? Skal ALT ødelægges før de rigeste bliver stoppet i deres ødelæggelser for alle de mennesker?

Det blå svindlerhold fortsætter med deres manipulation af den danske befolkning og ødelæggelser af verden. Hvor længe vil du tillade det at ske. Hvor længe vil du tillade det blå svindlerhold ødelægger dine børns fremtid for altid?

Kapitalisme er rendyrket radikaliseret ondskab, som skal udryddes på Jorden. Vi kalder os et kristent land og selv i biblen forbandes kapitalismen. En ideologi, som har langt menneskeligheden og Jorden i grus.

Hvor længe skal det blå svindlerhold have lov til at fortsætte sine ødelæggelser?

Annonce