Ragnarok eller resignation: Hvad kan Trumps sidste dage bringe?

Kan Donald Trump nå at lave mere skade, inden Joe Biden tager over - eller kan han blive stoppet?
Foto: Det Hvide Hus
Trump takker tropperne på Thanksgiving.
"Ligesom alle andre amerikanere, er jeg forarget over volden, lovløsheden og kaosset."

Sådan lød det i en kort tale, som den amerikanske præsident Donald Trump udsendte fredag ovenpå begivenhederne, hvor tusinder af præsidentens egne tilhængere stormede den amerikanske kongres og undervejs dræbte en politimand.

En noget anden tone og retorik end onsdag, hvor de samme mennesker blev omtalt som "sande patrioter"

En noget anden tone og retorik end onsdag, hvor de samme mennesker blev omtalt som "sande patrioter".

"Vi elsker jer," sagde Donald Trump blandt andet henvendt til optøjsmagerne.

Nu lover præsidenten, at de involverede vil blive retsforfulgt, og at de "ikke repræsenterer Amerika".

Donald Trump nævnte ikke sin egen rolle med at ophidse mængden.

Jeg sendte straks Nationalgarden og føderale ordensmagter for at sikre bygningen og fjerne de indtrængende

"Jeg sendte straks Nationalgarden og føderale ordensmagter for at sikre bygningen og fjerne de indtrængende (intruders)," lyder det i stedet fra Donald Trump.

placeholder

Den sætning er interessant af to årsager: Dels fordi historien på dagen var, at det var vicepræsident Mike Pence, der sørgede for at nationalgarden blev frigivet. Og dels fordi valget af ordet intruders ligger meget langt nede på skalaen af, hvor grelt det er. Andre har kaldt dem rioters og domestic terrorists (Indenrigsterrorister).

Havde det været Black Lives Matters-bevægelsen eller andre grupper, som Trump ikke sympatiserer med, så havde ordvalget nok været et ganske andet.

Brændte Trump nallerne

Talen, hvor Donald Trump holder sig stringent til sit manuskript, må ses som et tegn på, at nogen i præsidentens nærmeste kreds har advaret ham om, at ikke bare hans sidste uger som præsident, men måske også hans frihed efterfølgende, kan hænge i en tynd tråd. Men mindre han utvetydigt tager afstand fra hændelserne.

Lige nu er der to udlægninger af Donald Trumps sindstilstand og mentale status.

Eller også er Donald Trump en forvokset, sur teenager, der har lukket sig inde på sit værelse i Det Hvide Hus

Enten er præsidenten en criminal mastermind, der sidder og trækker i tråde og planlægger, hvordan han kan blive ved magten. Eller også er Donald Trump en forvokset, sur teenager, der har lukket sig inde på sit værelse i Det Hvide Hus, hvor han bingewatcher tv og ikke kommer ud, før nogen siger undskyld til ham.

Atomangreb eller anholdelse af modstandere

Det store spørgsmål er derfor, om Donald Trump, her i de sidste dage inden han går af, vil skabe kaos og ragnarok. Eller om præsidenten blot vil acceptere realiteterne.

Vil Donald Trump for eksempel egenhændigt kunne beordre et atom-angreb på Iran?

Selv om forfatningen giver præsidenten ret til at føre krig, så kan Donald Trump ikke på egen hånd starte et atom-angreb. Præsidenten har døgnet rundt adgang til "fodbolden", kufferten med affyringskoderne til et angreb, men brugen af atomvåben kræver også en godkendelse af forsvarsministeren.

Donald Trump vil heller ikke kunne sende hverken FBI, US Marshals eller Secret Service ud for arrestere for eksempel Joe Biden, hvis det skulle komme så vidt. Præsidenten har ingen direkte instruktionsret over de forskellige tjenester, og beslutningen vil først skulle forbi de respektive tjenesters direktører.

Det er nok også tvivlsomt, om Joe Bidens eget hold af sikkerhedsfolk fra Secret Service ville lade det ske. Forhåbentlig er det et tænkt scenarie, som man må lade Hollywood om at spekulere i.

Militæret, med formanden for Joint Chiefs of Staff, har udtrykkeligt sagt flere gange, at de ikke kommer til at blande sig i indenrigspolitiske forhold overhovedet.

Man kan derfor med nogenlunde ro i sindet se frem til de sidste uger med Donald Trump på posten

Man kan derfor med nogenlunde ro i sindet se frem til de sidste uger med Donald Trump på posten. Risikoen for at han laver kaos udenfor det politiske system, virker begrænset.

Get out of jail for free?

Men hvad har præsidenten ellers af muligheder?

En af dem handler om benådninger. Donald Trump har allerede benådet nogle af de mennesker, der har overtrådt loven for hans skyld, og flere vil formentlig kunne se frem til et ægte "benådning i anledning af kongens fødselsdag"-kort, som man kender det fra spillet Matador.

Der er særligt to spørgsmål, som juristerne diskuterer.

Det ene handler om, hvorvidt præsidenten kan benåde sig selv, eller om han kun kan benåde andre.

Det andet handler om, hvorvidt præsidenten kan give sig selv eller andre (for eksempel sine børn) en blank benådning for ting, som han - eller de - endnu ikke er hverken anklaget eller dømt for.

Kan han for eksempel give sig selv en benådning for at have opfordret til sedition - undergravelse af regeringen, som er en forbrydelse, der kan give op til 20 år i fængsel. Den hårde paragraf forræderi (treason), som er den eneste forbrydelse nævnt i den amerikanske forfatning, kan give dødsstraf.

Det er særligt interessant, hvis det efter den 20. januar kommer frem, at Donald Trump - eller folk tæt på præsidenten - har været vidende om, eller med i planlægningen af, "folkestormen" på Kongressen.

Har fået spærret sin kommunikation

Et andet spørgsmål handler selvfølgelig om, om Donald Trump vil forsøge at opildne sine tilhængere til en eller anden form for modstand mod for eksempel Joe Bidens indsættelsesceremoni.

Selvom der ikke er blevet lukket helt ned, er to af Donald Trumps primære kilder til at komme ud til sine tilhængere, tv-stationen Fox News og de sociale medier, ikke længere til rådighed.

Facebook har lukket for Donald Trumps adgang til hans profiler, mens præsidentens foretrukne medie Twitter har givet ham en sidste chance. Twitter har dog indskærpet, at hvis Donald Trump igen opfordrer til noget, der minder om ballade, så lukker de hans konto permanent.

Derfor er Donald Trump begrænset til at komme ud med sit budskab via nogle af de alternative sociale netværk, som eksempelvis Parler, hvis han vil tale direkte til sine tilhængere.

Hvad kan andre gøre?

Lige nu er vreden over det, der skete onsdag, stor i det politiske miljø i Washington og omegn. Flere politikere og embedsmænd har i protest trukket sig fra deres poster i Donald Trumps administration. Både i Kongressen og fra flere af landets guvernører, både republikanere og demokrater, lyder det, at præsidenten bør træde tilbage eller blive fjernet.

Flere politikere og embedsmænd har i protest trukket sig fra deres poster i Donald Trumps administration

Den nemmeste mulighed for at få præsidenten fjernet fra embedet er at tage det 25. tillæg til forfatningen i brug. Ifølge det kan vicepræsidenten, sammen med et flertal i kábinettet, fjerne præsidenten enten midlertidigt eller permanent.

Det virker dog utænkeligt, at Donald Trumps vicepræsident og kabinet skulle vælge at tage forfatningen i brug. Vicepræsidenten har gennem sine rådgivere ladet sive, at han ikke ønsker at bruge den mulighed, og alle de ministre, som kunne tænkes at være så kritiske overfor Donald Trump, har for længst fået en fyreseddel. Eller de har selv sagt op.

Haste-rigsretssag tager lang tid

Et andet bud er at forsøge at rejse en hasterigsretssag, hvilket både formanden i Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, og demokraternes leder i Senatet, Chuck Schumer, advokerer for.

Den store udfordring er blot, at den proces tager tid, og at Demokraterne ikke har et stort nok flertal i Senatet til, at det kan nås inden den 20. januar.

En fremtrædende Demokrat, næstformanden i Repræsentanternes Hus Kathleen Clark, sagde fredag, at politikerne tidligst kan begynde processen i midten af næste uge.

Endelig er der den nemme, men ikke særligt opsigtsvækkende mulighed, som for eksempel tidligere udenrigsminister Colin Powell luftede torsdag på tv-stationen CNN: Nemlig at lade tiden gå og blot vente.

Nu er der tre dages weekend og en arbejdsuge tilbage, og så er det slut af sig selv

"Nu er der tre dages weekend og en arbejdsuge tilbage, og så er det slut af sig selv," lød det fra Colin Powell, der ikke hører til blandt Donald Trumps fans.

En fangruppe som i øvrigt bliver mindre time for time.

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

“Ligesom alle andre amerikanere, er jeg forarget over volden, lovløsheden og kaosset." Udtalte præsident Trump. Med alle de våben der er blevet købt i USA det sidste års tid og især op til valget, er det måske det farligste Trump har udtalt i alle årene. Især for ham selv. Manden har jo gjort sig selv lovløs med udtalelsen. Problemet er, at bare en af hans tilhængere, der ikke helt forstår Trumps politiske, tvetydige og beregnende tunge, kan forårsage, at Trump forregner sig, for første og sidste gang. En ophidset skare med ingen opbyggede stopklodser, kræver år at neddæmpe. Der var rigtig mange, der tog sig lovløst ind i Capitol. Trump lever livet farligt, indtil hver og en af dem er sat bag lås og slå. Tænk hvordan blot de danske partier har ageret imod deres egne ledere det sidste års tid. Vi er et meget lille land og uskyldigt land. Hvor en partileder dog kan angribes med en kniv! Og det er tilsyneladende også sket! I USA kommer folk ud af en befolkning på 300 millioner til forskellige politiske rallies. Alle er i princippet våbenføre folk. I princippet. Sådan er loven i de fleste stater. Make America great again! Sidst America for alvor var great i Danmark, hed præsidenten John F. Kennedy. Dengang eksisterede sociale medier og Facebook ikke. Det var kun en “lonely Wolf” der opererede uafhængigt i det små. “Walk Down Philadelphia @venue!” Og pludselig stod de der! Når den store commander in Chiefs er væk - er der altid en ny - et eller andet sted. Det interessante er hvilket budskab vedkommende udmelder! I Danmark er det partier og partiforretningsudvalg der styrer når formænd afsættes. I USA har Trump derimod aktiveret gud og hver mand på Facebook og Twitter! Spørgsmålet er derfor? Kan Trump styre det? Tilsyneladende ikke! “Ligesom alle andre amerikanere, er jeg forarget over volden, lovløsheden og kaosset." Spørgsmålet er hvem dette rammer næste gang! Blot en lille gruppe sætter sig i bevægelse! Lars Løkke kunne ikke styre Venstre. Morten Østergård kunne ikke styre Det radikale Venstre. Trump mistede til sidst styringen om sit socialemedie parti. 70 millioner vælgere! Eller var det i virkeligheden ham der styrede? Amerikansk politik har aldrig været farligere! Når Facebook og Twitter går i selvsving, er udfaldet uforudsigeligt! Det tog kun 14 dage at udrydde minken i Danmark! Hvor lang tid tager det at fjerne demokratiet i USA? Måske Facebook og Twitter skulle helt lukkes i US@ indtil 1. Februar. Give demokratiet en chance!

Annonce