Annonce

Tidligere topminister forlader Liberal Alliance

Simon Emil Ammitzbøll-Billes farvel til Liberal Alliance kommer til at koste partiet millioner.
Den tidligere økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille har meldt sig ud af Liberal Alliance. Han fortsætter indtil videre i Folketinget som løsgænger.

Politisk uenighed om linjen har ført til bruddet, skriver han i et opslag på Facebook.

”Mit ønske har været, at vi skulle stille os frem som et moderne, positivt, liberalt parti, der fortsat kæmper for personlig og økonomisk frihed, men som tydeligere forstår værdien af forpligtende internationalt samarbejde, som i udlændingepolitikken har fokus på fairness og retssikkerhed, og som tager klimaforandringerne alvorligt,” skriver han på Facebook og fortsætter:

”At vi så at sige skulle være Jakob Ellemanns bedste ven, hver gang han måtte blive uenig med Inger Støjberg.”

placeholder

42-årige Simon Emil Ammitzbøll-Bille har haft en turbulent tilværelse, siden han blev valgt til Folketinget i 2005 for de radikale. Et parti, som han forlod i 2008, efter en strid med den daværende partileder Margrethe Vestager om kursen.

Simon Emil Ammitzbøll-Billes stiftede i stedet partiet Borgerligt Centrum, men det projekt holdt kun et halvt års tid, og så skiftede han til Liberal Alliance.

Simon Emil Ammitzbøll-Billes har indtil videre været tavs om, hvad han vil, men det mest oplagte sted at være Jakob Ellemann-Jensens bedste ven, er vel i Venstre folketingsgruppe. Indtil videre er han dog løsgænger.

Ammitzbøll-Bille var partiets spidskandidat i Københavns Storkreds, hvor han ved det seneste valg fik 2.715 personlige stemmer. Skulle han vælge helt at forlade politik, så er hans suppleant iværksætteren Danny Malkowski, der fik 658 personlige stemmer.

Partiformand: Jeg respekterer beslutningen

Liberal Alliances nuværende formand, Alex Vanopslagh, skriver på Facebook, at han deler Simon Emil Ammitzbøll-Billes vurdering af, hvordan partiet skal placere sig, og at han også mener, at det er der hvor partiet står:

”Men jeg må respektere, at Simon Emil ser anderledes på tingene, og at han derfor forlader os. Det er en beslutning han selv har truffet, og det må man respektere. Jeg ønsker ham al muligt held og lykke og vil også sende ham en tak for det store arbejde, han har lagt i partiet over årene,” skriver han.

”Missionen for mig og Liberal Alliance er uforandret; vi både kan, vil og skal være den liberale stemme i Danmark. Og det vil vi bruge alt vores vågne tid på frem til næste valg.”

Koster partiet tre millioner om året

Med Simon Emil Ammitzbøll-Billes udmelding af partiet er Liberal Alliance nede på tre medlemmer af folketingsgruppen. Udover at det betyder, at partiet altså mister et medlem, så får det også meget kontant betydning for de penge, som partiet modtager i gruppestøtte.

Af de knap 700.000 kroner folketingsgruppen modtager i offentligt tilskud hver måned, mister den godt 265.000 kr. med Ammitzbølls exit. På et år betyder det, at der kommer 3,18 millioner kroner mindre ind på Liberal Alliances konto.

Hvis det næste folketingsvalg først falder om tre år, betyder det en samlet indtægtsnedgang i resten af valgperioden på godt 9,5 millioner kroner.

placeholder

Ville få ultimatum fra hovedbestyrelse

Flere medier kunne tirsdag berette om et brev, der var sendt fra 14 medlemmer af hovedbestyrelsen i Liberal Alliance til partiets ledelse på Christiansborg.

I brevet langer et flertal i hovedbestyrelsen kraftigt ud efter Simon Emil Ammitzbøll-Bille og kritiserer ham bl.a. for ikke at have deltaget i en række aktiviteter, herunder Kulturnatten. De er også utilfredse med en kronik om EU, som Ammitzbøll-Bille skrev 14. oktober, hvor han bl.a. kalder partiets beslutning om at stemme nej til retsforbeholdet for en fejl.

Hovedbestyrelsesmedlemmerne mener, at han dermed er med til at ”undergrave den nye ledelse ved at signalere splid og uenighed gennem medierne”.

Medlemmer opfordrer ham til at indordne sig under den nye ledelse eller melde sig ud ”i stedet for at positionere sig yderligere på Liberal Alliances bekostning”.

”Det er vores betragtning, at hvis en af ovenstående opfordringer ikke bliver fulgt af Simon Emil, så vil det undergrave genopbygningsarbejdet i en sådan grad, at vi føler os nødsaget til at indkalde til et ekstraordinært hovedbestyrelsesmøde, hvor Simon Emils engagement i Liberal Alliance vil være det eneste punkt på dagsordenen,” hedder det i brevet.

Det ekstraordinære hovedbestyrelsesmøde bliver nu ikke nødvendigt.

Tidligere politisk ordfører sagde også farvel

Simon Emil Ammitzbøll-Billes udmelding kommer kun får dage efter at en anden af partiets profiler, tidligere politisk ordfører Christina Egelund, meddelte sin afgang fra partiet.

Også hun begrundede sit farvel med politisk uenighed.

”For mig er det helt tydeligt, at Liberal Alliance ligesom mange andre partier er splittet mellem en national strømning på den ene side og en moderne, liberal strømning på den anden side. Jeg tilhører den sidste, og jeg oplever, at den strømning er under pres i LA,” sagde hun til DR Nyheder og fortsatte:

”Det er, som om partiet invaderes af en stigende konservatisme – og så hører jeg ikke længere hjemme der.”

Christina Egelund blev ikke genvalgt ved folketingsvalget, hvor Liberal Alliance gik fra 13 til 4 mandater.

Også Simon Emil Ammitzbøll-Billes tidligere særlige rådgiver, Jonathan Nielsen, der har været byrådsmedlem i Hillerød og folketingskandidat for partiet, skriver på Facebok, at han forlader partiet.

Jonathan Nielsen har i øvrigt fulgt Simon Emil Ammitzbøll-Billes karriere tæt. Han var næstformand i Radikal Ungdom, da Ammitzbøll-Bille var formand og siden var han sekretær for ham på Christiansborg og partisekretær i Borgerligt Centrum. Siden fulgte han Ammitzbøll-Bille som medarbejder i LA's folketingsgruppe og da Liberal Alliance kom i regering, blev han udpeget som særlig rådgiver. Han er i dag ansat som politisk konsulent i brancheorganisationen for kapitalfonde.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet