Top 10: DF er metaforernes parti

DF-lokalformanden i Nyborg, Jens Hald, sammenlignede ”venligboerne” med tyskerpigerne. Han er ikke den eneste DF’er, der bruger sproglige billeder i sin kommunikation.
Du har måske ikke bidt mærke i det, men Dansk Folkeparti og partiets politikere er i sandhed mestre i metaforer og sammenligninger.

Vi bruger alle metaforer til at beskrive og forstå verden omkring os, og metaforer i høj grad med til at farve sproget og definere verden, som vi ser den. Mange metaforer er i dag en indgroet del af sproget, som vi ikke lægger mærke til, men nye metaforer kan være effektiv kommunikation. Kort sagt bruger man noget kendt og lettilgængeligt til at beskrive noget ukendt og svært tilgængeligt. Udtryk fra ét område overføres til et andet for at forstå dette bedre, f.eks. han er torskedum.

DF’erne bruger gerne disse sproglige billeder for at beskrive deres synspunkter, enten bevidst eller ubevidst, og det er særligt gået ud over indvandrere og homoseksuelle, men også personer, der er positive over for indvandrere, har fået et sprogbillede med på vejen. Vi har samlet de bedste metaforer og sammenligninger fra DF gennem årene.

1) Venligboer er som tyskerpigerne
Den første sammenligning i rækken er naturligvis den nu landskendte DF’er fra Nyborg, Jens Hald: "Disse ”venligboer” udfører landsskadelig virksomhed på samme måde, som de danskere, der under den tyske besættelse bød tyskerne velkommen. Den dag, det går op for den danske befolkning, at den er helt gal, skal vi klippe disse venligboer helt skaldede, som tyskerpigerne blev i sin tid”.

2) Muslimer er som kræftceller
”Enhver troende muslim bliver dagligt indpodet, at hans opgave er at omvende de vantro danskere til Islam – det er hans hellige pligt, og integration, d.v.s. accept af dansk kultur og danske love vil være det modsatte af det hans præst, imamen, prædiker hver uge. Lad os tydeliggøre problemet ved at sammenligne med en kræftlæges dagligdag. Hvis lægen skulle helbrede sine patienter med det der svarer til 'integration' ville det betyde, at han skulle forsøge at overtale kræftcellerne til at blive gode, velfungerende og sunde celler, der kunne arbejde harmonisk i patientens krop. Han skulle afstå fra enhver form for terapi, strålebehandling eller operation, blot tale til kræftcellerne - og så observere, at de blot bredte sig i patientens krop, uhindret.” Sådan skrev Louise Frevert på sin hjemmeside, 16. september 2005.

3) Homoer og dyr
”Hvad bliver det næste? At man kan gifte sig med dyr?”, spurgte DF’s Mette Dencker i en folketingsdebat 16. april 2013 om lesbiske pars mulighed for at blive anerkendt som forældre på samme vilkår med heteroseksuelle.

4) Fremmede er som kaniner
”Fremmede formerer sig som kaniner,” udtalte Pia Kjærsgaard den 15. oktober 1994 ifølge Politiken.

5) Muslimer og Hitler
”Om jødernes situation i Europa: Muslimerne fortsætter, hvor Hitler sluttede. Kun den behandling, Hitler fik, vil ændre situationen”. Mogens Camre på Twitter, 24. juli 2014.

6) Homoer er handicappede
”Homoseksuelle er handikappede, fordi de ikke kan opfylde betingelserne for et ægteskab og skabe en familie. Derfor kan de heller ikke forlange at blive ligestillet på det område”. Søren Krarup, den 25. april 2007.

7) Tørklædet er som hagekorset
”For så vidt som man siger, at hagekorset er symbolet på nazismen, så er det jo altså af samme art som Islams tørklæde.” Søren Krarup, 18. april 2007.

8) Flygtninge er som tyske soldater i 1940
”Det er ligesom i 1940 umuligt at styre vores grænse sydpå. Det vælter ind over grænsen. Tilmed opfordrer Enhedslisten til civil ulydighed og menneskesmugling. Hvor fanden er vi på vej hen ad?” spurgte DF’eren Palle Lyngaard Würtz i et indlæg fra talerstolen på DF’s årsmøde i 2015, og dermed sammenlignede han implicit muslimer med tyske besættelsestropper.

9) Muslim som soldat fra besættelsesmagten
Lidt i familie med den sidstnævnte finder vi Kaare Solhøj Dahle, DF-byrådsmedlem i Aabenraa, der på Facebook 2. juni 2015 skrev om et billede af Helle Thorning-Schmidt og en kvinde med tørklæde: ”Det svarer fuldstændig til, at statsministeren under WWII skulle have taget smilende selfies med soldater fra den tyske besættelsesmagt”.

10) Muslimske drenge og tyske soldater
Der er flere sammenligninger med tyske soldater: ”De tyske soldater i vore gader opførte sig bedre end de muslimske drenge. Langt bedre. Soldaterne var veldisciplinerede, unge, tyske drenge,” sagde Mogens Camre i interview med hollandsk tv i 2009.

Bonus:
Muslimer som affald
Vi er ovre i den mere grafiske afdeling, men tilbage i 2012 sammenlignede den tidligere folketingspolitiker Tina Petersen (DF) faktisk to muslimer med skrald.

Jakob Esmann (f. 1993) er medlem af DSU’s forretningsudvalg og retorikstuderende ved Københavns Universitet.

Public affairs- og pressekonsulent hos Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Tidligere student på Netavisen Pio


placeholder

Annonce