Troels Lund indkalder til pressemøde kl. 22 om slettede SMS’er

Politisk kommentator vurderer, at den fungerende forsvarsminister lukker sagen definitivt ned mandag aften
Foto: Økonomiministeriet
Fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) holder i aften møde med partiledere fra Folketingets partier om sagen om de slettede SMS’er og en mulig gendannelse heraf. Bagefter - kl. 22 - holder forsvarsministeren pressemøde.

Det sidste oplyser Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse.

Sagen omhandler sms-beskeder til og fra statsminister Mette Frederiksen (S), til og fra Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen og tre andre personer tæt på forløbet op til, under og efter aflivningen af samtlige mink i Danmark november 2020.

SMS-beskederne hos de pågældende blev automatisk slettet efter 30 dage.

Minkkomissionen ønskede sms-beskederne gendannet, men det viste sig ifølge Forsvars- og Justitsministeriet ikke teknisk muligt. Ministerierne henviste dengang til oplysninger fra Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

Men ifølge dagbladet B.T. er den fremstilling ikke korrekt

Men ifølge dagbladet B.T. er den fremstilling ikke korrekt. Tværtimod blev FE aldrig bedt om at gendanne de slettede sms’er. Men hvis man havde bedt FE om at gendanne sms’erne, ville det have været i strid med gældende lovgivning. Som det er i dag har FE ikke lovhjemmel til at forestå en gendannelse af sms’er, som de foreliggende. Heller ikke dén oplysning nåede frem til Folketingets Retsudvalg.

På den baggrund lyder kritikken nu fra blandt andet De Konservative, Enhedslisten og Liberal Alliance, at de dengang blev fejlinformeret.

Nu har De Konservative så fremsat et beslutningsforslag, der skal føre til, at FE får lovhjemmel til at gendanne sms’erne.

Da Venstre var i opposition krævede partiet hver en sten vendt i sms-sagen. Efter at Venstre er indtrådt i regeringen har partiet valgt at lægge sagen bag sig og se fremad.  Og Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, der i sin tid erklærede, at han ikke havde tillid til Mette Frederiksen på baggrund af S-regeringens coronahåndtering, erklærede forud for SVM-regeringens dannelse, at han og Mette Frederiksen havde talt forbi hinanden i en afgørende telefonsamtale i corona-forløbet.

Vil også orientere om en opsætningsfejl

På pressemødet i aften, vil Troels Lund også orientere om “en opsætningsfejl”: 

Jeg vil i samme forbindelse orientere om en omsætningsfejl

“Jeg vil i samme forbindelse orientere om en omsætningsfejl, som Center for Cybersikkerhed er blevet opmærksom på i forbindelse med afdækningen af sagen.”

Og:

“Det skal understreges, at omsætningsfejlen ikke har haft betydning for muligheden for at tilgå indholdet af iMessages i den aktuelle sag,” skriver Troels Lund Poulsen ifølge B.T. i en orientering til lederne af Folketingets partier.

Mette Frederiksen brugte iMessage i stedet for sms som kommunikationsmiddel i 2020, da minksagen rullede. Det viser materiale som B.T. har fået aktindsigt i.

Kommentator: Sagen lukkes ned i aften

Politisk kommentar Benny Damsgaard vurderer, at Troels Lund lukker sagen ned mandag aften:

Jeg forventer klart, at Troels Lund Poulsen lukker sagen definitivt ned i aften

“Jeg forventer klart, at Troels Lund Poulsen lukker sagen definitivt ned i aften. Sandsynligvis med henvisning til, at man ikke uden videre kan udvide FE’s beføjelser i den retning, som oppositionen foreslår. Den politiske substans er dog, at Socialdemokratiet aldrig vil acceptere, at minkkommissionen de facto bliver nedsat igen. Det var den pris Venstre måtte betale for at kunne komme i regering, og den gælder stadig,” siger Benny Damsgaard til Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Nu gik det lige så godt. Folk havde næsten glemt at der var nogle små dyr der hed mink. Og alle synes at Mette Frederiksen og Barbara Bertelsen klarede coronakrisen til ug med kryds og slange, og så vil de Konservative stikke en kæp i hjulet. Sikke dog noget rod.
Sandheden kommer nu nok frem en dag. Som Gandhi sagde: Der er tre ting man ikke kan skjule: Solen, månen og sandheden.
Det er dog næppe i aften kl. 22:00 at sandheden åbenbares. I aften bliver der lagt låg på den putrende kasserolle.

Beklager, men jeg tror ikke, at Ghandi og Johansen har ret. Sandheden bestemmes af magthaverne, og med nutidens teknik, kan den sagtens redigeres med tilbagevirkende kraft. Sandheden om minksagen er relativ.

Hvis du er så klog, hvorforvhar de så ikke prøvet før. Men husk der ligger 5500 notater fra MH. Dom kommisionen også har læst. Der er ikke noget at komme efter.

Jeg synes Troels Lund har ændret stil, mens Løkke er Løkke på godt og ondt. Sig selv nærmest altid.
TLP er Venstre en god mand p.t. Han var strid under Thorning, og sagde som andre V folk slemme grimme ting om S. Det er ændret totalt. Støjberg må nok bide i det sure æble, at tale om ordentlig hed, er jo hykleri fra hendes mund, hvor var hendes egen ordentlighed mod formanden da hun var i V.
Men jeg savner den tidligere regering, med kun et parti der samarbejdede med begge sider i folketinget.

Jeg gætter på, at sagen med at genskabe SMS-beskederne vi blive droppet og lagt i graven i aften, og det l i visse kredse uden tvivl rejse stor vrede, fortvivlelse og tænders gnidsel. Jeg vil derfor som en service til læserne her give en kort oversigt over, hvad vi i den forbindelse går glip af:

Der ville ikke være dukket nogen skjulte dagsordener eller hemmelige konspirationer op. Det her er trods alt ikke en spændingsfilm med helte og skurke med hhv. hvide og sorte hatte, ingen småfordrukne privatdetektiver og ingen hemmelige agenter (udover dem fra FE, men de er jo også en del af sagen). Så her er virkeligheden bare ikke helt så spændende som fantasien.

Til gengæld ville vi have fået udstillet et arbejdsklima med et voldsomt pres, en usædvanligt hård tone og et overordentligt saftigt sprog, som de fleste andre steder ville have fået medarbejderne til at flygte skrigende. Men i ministerierne har de elefanthud, er vant til lidt af hvert, og de er ikke mindst ambitiøse. De er ikke så lette at slå omkuld.

Så sandheden er altså mere underholdende end fantastisk. Men detaljerne får vi næppe.

Haste indkaldelse af alle parti ledere. Pressemøde klokken 22.00.

Er 3. verdenskrig brudt ud? Og det atomar.

Eller er klimaet kollapset?

Eller begge dele?

Meget tyder på det.

-

Det er ligesom når DMI udråber voldsomt vejr fordi der kommer en byge. Sjove tider. Sjove reaktioner.

De slettede sms’er i Minksagen kan ikke genskabes. Er det endeligt selv gåetr op for traktor Troels.

Der er IKKE tale om SMS'er. Der er iMessenger, Apples eget besked system. Og det er krypteret. Og Apple nægter at udlevere krypteringsnøglen til myndighederne. FBI har forsøgt sig. Men forgæves. At man som kunde kan stole på Apples produkter er helt afgørende for Apple. Så nej.Heller ikke FE kan tilgå data krypteret gennem iMessenger. Heller ikke data samlet fra overvågning af foketingets Wi-Fi. Som FE overvåger.

Men hvor skulle traktor Troels da også vide alt det fra?

Men ærlig talt. Det er der intet nyt i. Det blev afklaret for allerde et år siden.

Nej oppositionen lugter blod, men det blev ved lugten. Alex Vanopslagh sover ikke i nat af arrigskab. At være så mistroisk, gør jo at han ikke ville være en god oppositionsleder, der er ingen i blå blok som har det format. De er jo alle politikere der er valgt og opvokset i blokpolitikkens tid, og pludselig ser man fjender blive venner, der samarbejder. Det giver jo frustrationer. Og de griber derfor mindste halmstrå. Troels Lund stod i svær situation med glubske journalister bagefter. Men han stoppede heldigvis interviewet, da det blev for fantasifuldt og konspiratorisk.

Har vi nogen sinde fået at vide hvad Pape og Støjsenderen bedrog vores land med til en fremmed magt som Papes mand var banner for.Pape lovede at komme med en redegørelse efter valget så nu er det da på tide blad smørerne får sandheden frem.Mink hænger langt ud af halsen nu har vi vist nok kogt suppe på dem lad os da komme vidre verden brænder og vi taler om slettede sms.Vanopslagh skal da gå stille med dørene med alle sine løgne omkring sin fiktiv bolig

Annonce