Annonce

USA: Demokraterne vinder flertallet i Senatet

To senatsvalg i delstaten Georgia ser ud til at gå Demokraternes vej, som dermed lige akkurat vinder flertal i Senatet.
Vælgerne i den amerikanske delstat Georgia har peget på to demokrater, som statens to næste senatorer i Washington.

To valg som får afgørende betydning for den kommende præsident Joe Bidens muligheder for at få sin politik gennemført - og sine udnævnelser godkendt.

Normalt er der kun ét valg til én post, når der er valg til Senatet. Men en kombination af lokale valgregler, og en tidlig pensionering på grund af sygdom, gjorde altså, at man stod med to valg som "gik i overtid".

Demokraten Raphael Warnock vandt over den siddende republikanske senator Kelly Loeffler med 50,6 procent af stemmerne mod 49,4 procent. Og den 33-årige demokrat Jon Ossoff står til at vinde over den siddende republikanske senator David Perdue med 50,2 procent af stemmerne mod 49,8 procent.

Dermed får de to partier hver 50 pladser i senatet og i tilfælde af stemmelighed er vicepræsident Kamala Harris’ stemme udslagsgivende.

Sendte hilsen til mor

Raphael Warnock, en 51-årig tidligere præst i en baptistkirke, bliver dermed den første sorte senator i delstatens historie, og han sendte i sin sejrstale, der blev livestreamet, en hilsen til sin 82-årige mor, Verlene.

"Forleden, fordi dette er Amerika, gik de 82 år gamle hænder, der plejede at plukke en andens bomuld, til valgurnerne og valgte hendes yngste søn til at være en senator i USA," sagde han.

placeholder

Nægter at have tabt

Raphael Warnocks modstander Kelly Loeffler, en tidligere erhvevskvinde der har giftet sig til stor rigdom, har brandet sig selv som en af præsident Donald Trumps mest loyale støtter i Washington.

Kelly Loeffler har på intet tidspunkt taget afstand fra Donald Trumps påstande om, at der blev svindlet ved præsidentvalget. På valgnatten gjorde hun da også præcis som præsidenten og nægtede at indrømme nederlaget.

"Vi kommer til at vinde det her valg," sagde hun i en tale til sine tilhængere.

Kelly Loefflers korte tid i Senatet bliver formentlig bedst husket for, at senatoren blev involveret i en sag sidste forår, hvor hun havde købt og solgt aktier i selskaber, der på forskellige måder ville blive påvirket af coronakrisen. Og det selvom hun udadtil fastholdt, at frygten for virussen var overdrevet.

Hun blev frikendt for at have overtrådt de formelle regler af Senatets eget etiske udvalg. Men billedet af en politiker, som havde travlt med at sikre egen formue, mens hun skjulte sandheden for vælgerne, hang ved.

Yngste mand i gammelt selskab

Valget mellem David Perdue og journalisten Jon Ossoff blev lidt tættere. Men også her endte Demokraterne med at vinde.

I en video takkede Jon Ossoff for valget:

"Uanset om du var for mig eller imod mig, vil jeg arbejde for dig i det amerikanske senat."

"Georgia, mange tak for den tillid, som I har givet mig. Jeg er beæret, beæret over jeres støtte, over jeres tro på mig, over jeres tillid, og jeg ser frem til at tjene i USA’s senat med integritet, med ydmyghed, med ære og for at være med til at få tingene gjort for befolkningen i Georgia," fortsatte han.

Jon Ossoff bliver med sine kun 33 år lidt af et særsyn i Senatet, hvor gennemsnitsalderen er over 60. Han bliver med afstand Senatets yngste medlem. Den næstyngste er Missouris republikanske senator Josh Hawley, der er 41 år.

Det er over 20 år siden, at demokraterne senest vandt et senatsvalg i den konservative sydstat. Men kombinationen af en målrettet indsats med at registrere vælgere, befolkningsudviklingen og en upopulær præsident gjorde det muligt for Raphael Warnock og Jon Ossoff at tage sejren.

Trump fortsat teorier om svindel

Nederlagene fik nærmest omgående republikanske politikere og rådgivere til at skyde skylden på Donald Trump og folkene omkring ham.

Præsidenten fulgte med i optællingen og gav på Twitter udtryk for, at der - ligesom han mener, at der blev snydt ved hans valg - også blev snydt ved optællingen tirsdag.

Donald Trump har ikke direkte kommenteret valgresultatet. Men i et tweet skriver præsidenten (med store bogstaver, så det må være vigtigt):

"Det republikanske parti og endnu vigtigere, vores land, behøver præsidentposten mere end nogensinde - vetoets magt," skriver han. Hvilket formentlig er en henvisning til, at præsidenten kan nedlægge veto mod Kongressens lovgivning.

placeholder

Den amerikanske kongres mødes onsdag for at godkende resultatet af præsidentvalget. Donald Trump og hans støtter i Kongressen har annonceret, at de vil forsøge at blokere for valgmændene i flere stater og dermed give politikere og domstole ekstra tid til at ændre valgresultatet til fordel for ham.

En manøvre som de fleste forfatningseksperter og lignende vurderer som værende totalt gak-gak.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Dagens bedste melding.