Mette Frederiksen om udsigten til bred regering: Jeg er optimist

Otte partier fra både højre og venstre side af folketingssalen er fortsat med i forhandlinger om at danne en ny regering.
Foto: Folketinget TV.
Mette Frederiksen (S), statsminister (Arkivfoto)
Danmark kan, for første gang i over 40 år, få en regering henover den politiske midte.

Det er i hvert fald vurderingen fra den kongelige undersøger, fungerende statsminister Mette Frederiksen (S) efter de første tre ugers indledende drøftelser og møder med alle Folketingets partier og de nordatlantiske mandater.

"Oven på de indledende møder og drøftelser, og ovenpå de meldinger der er kommet fra Venstres landsmøde, så er det min vurdering, at vi godt kan danne en bred regering,” siger Mette Frederiksen på et pressemøde foran Statsministeriet på Christiansborg.

Starter med Venstre

På pressemødet fortæller Mette Frederiksen også, at forhandlingerne nu fortsætter i et mere intensivt gear, og at man allerede onsdag eftermiddag starter de indledende forhandlinger med Venstre.

Mette Frederiksen vil både forhandle med de partier, som kan se sig selv i regering, men også dem, som er klar til at indgå i et tættere, forpligtende samarbejde med en bred regering.

Det kræver selvfølgelig, at vi kan blive enige om det politiske indhold

Foruden Socialdemokratiet er det Venstre,  Moderaterne, Liberal Alliance, Konservative, Dansk Folkeparti samt SF og De Radikale.

Danmarksdemokraterne, Nye Borgerlige, Enhedslisten og Alternativet er dermed ude af forhandlingerne.

Forhandler de næste uger

En ny regering er dog langt fra lige på trapperne. Mette Frederiksen vurderer, at der nu vil blive forhandlet de næste uger.

Om det så også ender ud i en regering med både røde, blå og lilla partier er stadig et åbent spørgsmål.

"Det kræver selvfølgelig, at vi kan blive enige om det politiske indhold," siger Mette Frederiksen og fortsætter:

"Målet er ikke kun at samles om det allermest fundamentale, men også om en ambitiøs og balanceret udvikling af vores samfund," siger hun.

"Om vi kan det, ved vi ikke endnu, men udgangspunktet er godt og det er også blevet bedre."

Mette Frederiksen siger, at hun har oplevelsen af, at der fra en lang række partier er et oprigtigt ønske om at se om politikerne på Christiansborg kan samarbejde på en ny og tættere måde.

Handler også om samarbejde

Mette Frederiksen adresserede på pressemødet også indirekte den kritik, der har været af hendes ledelsesstil.

Venstres Jakob Ellemann-Jensen har bl.a. sagt at han ikke stoler på hende.

"En ting, er hvad vi kan blive enige om at skrive i et regeringsgrundlag, noget andet er at blive enige om, hvordan samarbejdet skal foregå i hverdagen."

"En regering skal være manøvredygtig, den skal være holdbar, og den skal løse danskernes problemer. Det kræver tillid i det interne samarbejde, og det kræver noget tid,” siger hun og tilføjer, at hun er optimist i forhold til, om det kan lade sig gøre.

Senest Danmark havde en regering henover midten var i 1978-79, hvor socialdemokraten Anker Jørgensen var i regering med Venstre.

Det er den eneste gang Socialdemokratiet og Venstre har siddet i regering sammen, på nær samlingsregeringerne under de to verdenskrige og lige efter 2. Verdenskrig.


 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

"Jeg er optimist"

Gid Danmarks udsatte og dårligst stillede kunne være lige så optimistiske. Her er der optræk til meget meget sorte skyer, voldsomme regnskyl og lynnedslag.

Ja, det bliver en ren massakre. Suppekøkkener bliver et dagligt syn i gadebilledet.
Det er en veritabel katastrofe!

Man kan jo håbe det er Venstre, som er blevet rød og ikke Socialdemokratiet som er blevet blå. Men det er nok for meget at håbe på. Selv en Søndag i Kirke.

Kommer Lars Løkke Rasmussen i regering, siger med vilje ikke Moderaterne, for det er Lars der alene kører det løb, så vil han hæve Socialdemokratiet og Venstre rundt ved næsen til de hverken kan se venstre eller højre og ikke kender vejen og dagen med smarte manøvre som vi kender det og som kostede ham formandsposten i Venstre, da de hverken kunne finde op eller ned i situationen mere. Og en person ændre sig ikke bare. Den-Lille-Svindler er og bliver Den-Lille-Svindler.

Moderaterne er no-go.

Pernille Vermund: En midterregering er katastrofal for det borgerlige Danmark

Sandheden er, at det er Pernille Vermund og hendes Nye Borgerlige Seir Christensens andet privat ejet parti, som er katastrofen for det borgerlige Danmark. Den politik de fremfører tager selv mange blå vælgere afstand fra. De er Republikanerne i overdrive og udelukkende sat i verden til at beskytte de aller rigeste danskere fra høtyvene.

ideelt set skulle den nuværende socialdemokratiske et-partiregering bare have fortsat frem til sommeren, hvor Mette Frederiksen og co så i god ro og orden kunne udskrive valg efter 4 gode år som regering.

Sådan blev det ikke, for det ville RV ikke. De ville have en flerpartiregering henover midten (med dem selv i, omend uden at sige det direkte), og det vil de i øvrigt stadig. At også Alternativet har gjort sig umulige ved at skifte mening indtil videre to gange om den famøse advokatundersøgelse, er jo nærmest en bagatel i den sammenligning.
Faktum er bare, at det røde flertal er og bliver et fatamorgana, selv hvis vi lader som om, RV også er et rødt parti.

Og dermed står valget for Mette Frederiksen reelt mellem 1) at lade de borgerlige om at danne regering og så bare stemme dem ned, hver gang de prøver at lave noget arbejderfjendtligt eller asocialt, eller 2) selv tage statsministerposten i en regering med dem i blå blok, som trods alt accepterer Arne-pensionen, og ikke har krævet topskattelettelser til de bedrestillede, og som måske kan lokkes til at acceptere den med højere understøttelse i de første 3 måneders ledighed.

Hvad der er den bedste løsning af de to, er jeg ikke selv sikker på. Jeg håber bare på det bedste.

Afskaf 225 timers reglen der kun gør folk fattiger, og snart er det jul

Jo færre penge folk får, desto mindre forbrug og dermed mindre CO2-udslip. Det må du jo glæde dig over, du har jo i mange andre kommentarer krævet en større indsats for at afhjælpe "klimakrisen", hvor du skrev ud med kul, olie og naturgas NU og ind med vind og solceller, det kunne ikke gå for hurtigt, selv om andre kommer til at lide under manglende varme og el indtil den "grønne" omstilling er udbygget, det vil tage mange år.

Det er kun og håbe Mette F. er klog nok(det tror & håber jeg)-til ikke og give slip, der hvor Hun har hjemme og forblive den Socialdemokrat Hun Er.🚩.der vil skabe lighed&retfærdighed..og ikke ulighed det er derfor det er svært og samle "midten"...skrev det forleden, og enig igen med Rasmus H.En S-et parti- regering skulle have forsat, håber stadig den gør.med gode Ministere.med et bredt samarbejde til Gavn for alle &bedst for Danmark 🚩..
De Borgerlige giver en usikker fremtid

Nu har Enhedslisten været med til festen i snart fire år!

Nu skal festen betales!

Ja, så kender vi Enhedslisten igen!

De andre må betale gildet!

Om føje år venter en ny fest!

Men til den tid har den brede regering hen over midten i dansk politik allerede løst de tre væsentligste problemstillinger:

1. Hvordan den offentlige sektor fastholder den livsnødvendige arbejdskraft.
2. Hvordan arbejdskraften til den grønne omstilling motiveres, uddannes og sættes i faste rammer.
3. At stoppe inflationen som CO2 afgifter på bl. a. landbruget ville have medført især for danske lønmodtagere.

Kort sagt:

Det velfærdssamfund som Enhedslisten på det grønne hellige alter var parat til at ofre, ja, det reddede den brede regering under ledelse af Mette Frederiksen.

Enhedslisten og SF befandt sig så meget i den grønne overhalingsbane at en kollision med virkelighedens verden ville smadre ikke blot de to røde partier, men fattige danskeres økonomi i årtier.

Hvad Enhedslisten kommer til at gå til valg på i 2035 bliver yderst interessant!

En mulighed bliver total forbud imod flyrejser og indskrænkninger af det globale samfund, som internationalt bliver klimaets største udfordring!

Nedlæggelse af FIFA ses som et “must”!

Intet internationalt forbund har et større C02 udslip end FIFAs aktiviteter!

Der er stadig brug for Enhedslisten når partiet ikke længere er landsskadeligt!

Uden CO2 afgifter får danskerne råd til den grønne omstilling!

Indstillingen er der allerede!

Danskerne går foran!

Som under coronaen!

Enhedslistens tvangs-kommunisme kommer vi ingen vegne med!

Spørg blot i Kina!

Hvor coronaen fortsat hersker!

Danmark går spændende år i møde!

Tøver den brede regering på danskernes “vi kan godt selv”-indstilling, ja, så vokser Enhedslisten lynhurtigt!

CO2 afgifter vil skabe en hidtil u-set fattigdom i Danmark!

Prikken over i’et i den allerede historisk høje inflation i Danmark!

Virksomhederne polstrer sig allerede i frygt for SF og Enhedslisten!

En buffer imod CO2- afgifter!

Økonomerne forstår ikke hvad der sker?

Selv Nationalbank-økonomerne klør sig i håret?

Erhvervsministeren har påbegyndt en undersøgelse?

Hvorfor er fødevareinflationen højere i Danmark sammenlignet med de andre EU-lande?

Ja, fordi SF og Enhedslisten tvang den afgående regering til en række klima-målsætninger, som allerede nu koster kassen!

Virksomhederne skraber penge sammen på kistebunden til dårligere tider= en ny regering med rød-grøn flertal!

Danskerne har talt!

De vidste bedre end Enhedslisten!

Og Mette Frederiksens dobbeltspil redder dansk økonomi og den nødvendige grønne omstilling og et fortsat velfærdssamfund ved at gå sammen med “danskerne” i en bred regering, der appelerer til de samme vælgere, som lod sig vaccinere under pandemien!

Intet mindre!

Danskerne der tog ansvaret på sine skuldre!

De bredeste skuldre!

Danskere ved sjovt nok godt hvad klokken er slået!

Og netop derfor vil vi ikke en gang til lade en “Putin med egen målsætning” smadre dansk økonomi!

Danskerne står sammen hen over midten uden CO2 afgifter!

Og gør det nødvendige!

Den grønne omstilling!

Synd at Enhedslisten ikke ville være med på holdet!

Symbolpolitik gør at lands-træneren ikke kan koncentrere sig om det egentlige!

Danmark og danskernes overlevelse i international konkurrence!

Aksel Jensen - hvad mener du om at Rosa Lund, på grund af sygdommen sklerose, bliver nødt til at at tage sygeorlov fra folketinget, da hun skal behandling med en ny medicin der giver bivirkninger???

Du springer jo let hen over emnet i denne artikel:

https://piopio.dk/efter-sygemelding-stor-stoette-fra-baade-roede-og-blaa

https://piopio.dk/comment/31456#comment-31456

Aksel Jensen - har du nogen menneskelige egenskaber eller er du bare ude på at se dit eget navn på tryk???

Vrøvl Aksel.

Danmark står foran massive problemer, også mere end en klimakrise, så blokpolitik men er ikke godt. Den har ødelagt mere end gavnet. Løkkes tanke er god nok. Men bare ikke med ham som primus motor.
Nu gik MF til valg på bred regering. Det vidste man også i Ø og Å. De behøver ikke mane alt sort og se spøgelser alle vegne. Ø gik tilbage, det burde de analyse grunden til. Det samme bør R. Når det er sagt, så har jeg den tillid til MF, at hun har formatet til at holde fast og ikke give mere til blå partier her V, end det kan forsvares og forklares.
Det regeringsgrundlag der laves skal have mere end 90 mandater bag og kunne holde til år frem. Det betyder ikke at alt det gode der er lavet rulles tilbage, som en blå regering ville gøre. Så jeg tror Mai Villadsen s vandhuller godt kan dæmpes lidt.

Ti år frem og Bandbulle ikke vandhuller😄

Med de udfordringer som skal løses fra politisk side er det utopi at Villadsen og EL mener at det kan klares inden for det snævre rød - grønne flertal der har peget på Mette Frederiksen som statsminister -
Det er som om at man har glemt at de radikale ikke er et rødt parti når det gælder arbejdsmarkeds politik - samt , som jeg hører det , at for at de kan pege på Mette Frederiksen som en ny statsminister , er der et krav om at der skal dannes en over midten regering -
Så nej , det er ikke så ligetil med det rød-grønne flertal som EL fremturer med - Men bevares de får da massiv omtale i den borgerlige del af pressen - hvor Berlingske ikke holder sig,tilbage og bruger det i deres hetz mod Frederiksen -

Troede faktisk Berlingske ville stoppe hetzen mod Mette F. Men nej de fremturer fortsat anført af Tom Jensen og Bent Winther. Især Tom Jensen er slem og personlig, alt hvad bruges kan mod statsministeren trykkes, det ligner direkte had. Han er en lille mand i en stor krop. De borgerliges blok er kaput. Det må han da forstå.

Det virker omtrent "forræderisk" det der foregår i øjeblikket.

Mon ikke det er rædslen for en "minksag" der presser på for "lefleriet" og ideen om et samarbejde om regering med de blå ?

Annonce

Annonce