Kommunalvalg 2017: Blå dominans i Det Gule Danmark

Venstre sidder tungt på magten i det Sydjylland som Dansk Folkeparti farvede gult ved sidste folketingsvalg.
Den næstsidste af vores valgkreds-gennemgange er Sydjyllands Storkreds, som efter folketingsvalget blev kendt som det gule Danmark, efter at valgkortet blev farvet gult af alle de kredse, som Dansk Folkeparti – godt hjulpet på vej af Kristian Thulesen Dahls enorme personlige stemmetal – havde vundet.

Kommunalpolitisk er det et område, som Venstre og Socialdemokratiet traditionel har siddet tungt på, mens de konservative her er lidt et kuriosum. Der er 12 kommuner i Sydjylland, ti af dem har Venstre-borgmester og to har en socialdemokrat for bordenden. Begge socialdemokrater blev valgt i 2013.

Sydjylland er absolut Venstres kerneland. 5 ud af 10 af de bedste valgresultater fik partiet i Sydjylland. Omvendt er det et område, hvor de små partier generelt får dårlige valg. De konservative, SF, Enhedslisten og Alternativet fik alle dårligere valg her end på landsplan.

Fordi Venstre i en stor del af kommunerne får mellem 40 og 50 procent af stemmerne, er det også begrænset hvor mange steder, at der reelt er tvivl om udfaldet på borgmesterposterne.

Der er dog flere steder, hvor spidskandidaten, og dermed borgmesteren efter valget, vil være nye eller forholdsvis nye ansigter, fordi man har skiftet ud undervejs.


En bykonge siger farvel i Esbjerg
Mest spænding i Sydjylland har der været om udfaldet i Esbjerg, hvor den mangeårige Venstre-borgmester Johnny Søttrup stopper efter mere end 20 år på posten. Søttrup har været borgmester siden 1993 og er nærmest blevet indbegrebet af Esbjerg.

Esbjerg havde før det haft socialdemokratisk borgmester siden 1959 og byen blev anset for at være en af partiets højborge, som blot var udlånt til Søttrup midlertidigt.

I forbindelse med kommunalreformen i 2007 blev Esbjerg sammenlagt med Ribe og Bramming kommuner, to solide Venstre-kommuner, som ikke gjorde det nemmere for Socialdemokratiet at vinde borgmesterposten tilbage.

Venstre stiller med Jesper Frost Rasmussen som ifølge både meningsmålinger og bookmakere er favorit til at blive ny borgmester. Socialdemokratiets spidskandidat John Snedker ser dog ifølge målinger ud til at kunne notere en pæn fremgang.

Ser man på resultaterne i området for Dansk Folkeparti, så har partiet underpræsteret i Esbjerg, hvor partiet fik valgt Freddie H. Madsen og hans søn Kim Madsen i byrådet. De valgte dog kort efter valget at trække sig, og siden har partiet altså haft 0 mandater i byrådet. DF fik over hver fjerde stemme i Esbjerg til folketingsvalget i 2015 mod kun 7,8 procent til kommunalvalget i ’13.

Prognose: Jesper Frost Rasmussen (V) nyvælges

 

Spænding i Sønderborg
I Sønderborg vandt socialdemokraten Erik Lauritzen borgmesterposten fra den tidligere Augustenborg-borgmester Aase Nyegaard fra Fælleslisten, der kun fik fire år på posten. Ved sidste valg havde hverken rød eller blå blok flertal (40,5 mod 42 procent) og valget blev afgjort af to lokallister.

Byens mæcen, Danfoss-ejer Jørgen Mads Clausen, meldte i begyndelsen af november ud, at han støttede Slesvigsk Partis Stephan Kleinschmidt som ny borgmester. Kleinschmidt er i en meget speciel dobbeltrolle, for udover at være spidskandidat for det tyske mindretals parti, er han også 1. suppleant til folketinget for de radikale.

Jørgen Mads Clausens støtte til Slesvigsk Partis spidskandidat blev af den lokale avis tolket som en afvisning af Venstres spidskandidat Peter Hansen, fordi han ifølge JydskeVestkysten: ”har lagt sig ud med stort set alle de små midterpartier, han skulle have støtte fra.”

I Sønderborg har valgkampen blandt andet budt på nazi-sammenligninger i anonyme annoncer i lokalpressen.

Meningsmåling giver dog umiddelbart Erik Lauritzen gode muligheder for at blive genvalgt. Ifølge en fra JydskeVestkysten så står S til fremgang på 8 procentpoint og sammen med radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet står blokken til 51 procent, mens blå blok står til 41. Fælleslisten og Slesvigsk Parti står til samlet 6,5 procent.

Prognose: Erik Lauritzen (S) genvælges

 

Bjerregaard holder garnisonen
Socialdemokratiets største fremgang var i Fredericia, hvor partiet gik frem med 15,4 procentpoint og endte på 43,7 procent af stemmerne, hvilket var det 7. bedste resultat på landsplan i 2013.

Daværende folketingsmedlem Jacob Bjerregaard kunne dermed overtage borgmesterkæden fra Venstres Kenny Bruun Olsen, der selv havde overtaget den fra Thomas Banke i løbet af perioden, da Banke måtte gå af som følge af sagen om kokain, falske lægerecepter og rod i bilag.

Fremgangen til Socialdemokratiet kom især på bekostning af SF, der gik fra 16,8 til 4,5 (-12,5).

Venstre har været præget af en del intern uro som følge af Banke-sagen og stiller med Peter Tind som spidskandidat, der ikke er medlem af kommunalbestyrelsen.

Dansk Folkeparti, der fik 11,8 procent og tre mandater sidste valg, har store forhåbninger om at forbedre det resultat. Ved folketingsvalget i ’15 stemte lige knap 30 procent af vælgerne på partiet. Partiets spidskandidat er folketingsmedlem og viceborgmester Susanne Eilersen, som i den landsdækkende offentlighed er mest kendt for at have kaldt kvindelandsholdets angriber Nadia Nadim for en udlænding.

”Helt forudsigeligt, at pressen skal fremhæve en udlænding som noget særligt, er ved at være godt træt af det,” skrev hun i sommers på Facebook.

Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten fik 12 mandater, mens V, K og DF fik 9. Der skal således rykkes to mandater over midten, før flertallet skifter. Der er tre valgforbund: et rent rødt, et med Liberal Alliance og de konservative og endelig Nye Borgerlige, Kristendemokraterne, Dansk Folkeparti og Venstre. Alternativet står uden for valgforbund.

På trods af borgerligt flertal ved folketingsvalget er Jacob Bjerregaard dog stadig favorit til at genvinde borgmesterposten.

Prognose: Jacob Bjerregaard (S) genvælges

 

H.P. Geil holder Haderslev
I Haderslev vandt Venstres Hans Peter Geil borgmesterposten tilbage ved sidste valg, efter at have været sat på sidelinjen i fire år.

Det skete på bekostning af Socialdemokratiet, der med daværende borgmester Jens Chr. Gjesing i spidsen gik fra 40,2 til 26,5 procent (-13,7) og partiet tabte 5 ud af 14 mandater.

Venstre gik kun marginalt frem med 1,2 procentpoint, men fordi både Dansk Folkeparti og Liberal Alliance gik frem og kom i byrådet, kunne Hans Peter Geil endnu engang tage borgmesterkæden over hovedet. Fordelingen mellem rød og blå blok hedder 40 procent til rød, 55 til blå. De resterende gik til Slesvigsk Parti, der fik en enkelt plads.

Socialdemokratiet har skiftet spidskandidat og byrådsmedlem Henrik Rønnow står denne gang i spidsen for partiet. Han er til dagligt musiker og spiller trompet i Slesvigske Musikkorps.

Dansk Folkeparti har skiftet spidskandidat, og Jon Krongaard, der ikke tidligere har siddet i byrådet, er blevet ny spidskandidat i stedet for Thies Mathiasen. Partiet har også mistet folketingsmedlem Peter Kofod Poulsen, der ikke genopstiller. Han fik næsten 1.000 personlige ved sidste valg.

Meningsmålingerne viser, at Venstre går lidt frem og det vil umiddelbart gøre det lidt mere vanskeligt at lave en konstituering uden om borgmesteren, som derfor er favorit til at tage endnu fire år som borgmester.

Prognose: Hans Peter Geil (V) genvælges

 

Venstre vinder Vejle

I Vejle stoppede borgmester Arne Sigtenbjerggaard (V) i marts og overlod borgmesterstolen til partifællen Jens Ejner Christensen. Sigtenbjerggaard har været borgmester siden 2009, hvor han overtog posten fra socialdemokraten Leif Skov.

Socialdemokratiet stiller igen med Søren Peschardt, som også var spidskandidat ved sidste valg, og som med 4.500 personlige stemmer var kommunens topscorer. Socialdemokraterne har undervejs mistet et medlem, Christa Laursen, som blev ekskluderet af gruppen. Hun har efterfølgende stiftet sin egen liste, Borgernes Parti, som stiller op denne gang (og som er i valgforbund med S).

Mandatfordelingen af byrådets 31 pladser var efter sidste valg 17 til blå blok og 14 til rød.  Fordelingen mellem rød blok og blå blok er 42 procent mod 55 procent, og som udgangspunkt kræver det i hvert fald en fremgang på fem procent, hvis Søren Peschardt skal gøre sig forhåbninger om at indtage borgmesterkontoret.

Dansk Folkeparti har skiftet spidskandidat. Ud er røget Holger Gorm Rasmussen, som blev ekskluderet af partiet, og i stedet stiller partiet med Kenneth Fredslund Petersen, der til dagligt er tapperiassistent på Carlsberg.

SF var tidligere et stort parti i Vejle. Ved valget i 2005 blev de det næststørste med otte mandater, mens det ved sidste valg kun blev til to mandater. I samme periode er Venstre gået fra 7 til ved sidste valg 12 mandater.

Konstitueringsspillet er dog fortsat åbent og både Dansk Folkeparti, der er i valgforbund med Venstre, og de radikale har meldt ud, at de kan pege på både Venstre eller Socialdemokratiet. Det er ikke urealistisk at Vejle får socialdemokratisk borgmester, men det er ikke så sandsynligt i denne omgang.

Prognose: Jens Ejner Christensen (V) genvælges

 

Aabenraa uden Mor Tove
I Aabenraa var socialdemokraten Tove Larsen bydronning, men partiet har ikke været i stand til at følge op på hendes personlige popularitet og Socialdemokratiet gik ved sidste valg tilbage med 17,8 procentpoint. Det betød at Venstres Thomas Andresen kunne sætte sig i borgmesterstolen.

Venstre gik nemlig frem med 9 procentpoint og Dansk Folkeparti med 6,5 procentpoint og det betød, at man gik fra et rent rød flertal på 50,8 procent til blåt flertal på 57,8 procent. Dertil skal lægges 8,5 procent til Slesvigsk Parti, som fik to mandater.

En meningsmåling spår, at Socialdemokraterne, der denne gang ledes af Karsten Meyer Olesen, kan vinde et enkelt af de tabte mandater tilbage. Der er dog stadig blåt flertal, og denne gang ser det også ud til at Liberal Alliance får et enkelt af de 31 mandater.

Prognose: Thomas Andresen (V) genvælges

 

Borgmester sidder sikkert i Kolding
I Kolding sad den socialdemokratiske borgmester Per Bødker Andersen 24 år i borgmesterstolen indtil han blev sparket ud ved valget i 2009, hvor partiet blev halveret og gik fra 36 til 18 procent af stemmerne. Siden har Venstres borgmester Jørn Pedersen siddet sikkert i stolen, med et komfortabelt borgerligt flertal bag sig, godt hjulpet af et solidt personligt valg på knap 11.000 personlige stemmer.

Blå blok fik nemlig 64 procent af stemmerne, mens rød blok kun fik 34. Mandatfordelingen hedder 16-9 i blå bloks favør.

Manden der skal forsøge at vinde Kolding tilbage er igen byrådsmedlem Christian Haugk, som vandt lidt af det tabte tilbage sidst, men som stadig har lidt af et bjerg at bestige, hvis borgmesterposten skal skifte hænder. Det bliver ikke nemmere af, at Socialdemokratiet er blevet udelukket af et rød valgforbund, som ifølge meningsmålingerne betyder, at partiet taber et enkelt mandat.

Prognose: Jørn Pedersen (V) genvælges

 

Mange lister på Fanø
Som på de øvrige øer, er konstitueringsspillet på Fanø også meget åbent, selvom resultaterne siden 2005 er endt med det samme, nemlig at Venstres Erik Nørreby er blevet borgmester.

Ved sidste valg gik Venstre sammen med Socialdemokratiet og en lokalliste, efter at Venstre havde tabt 10,4 procent ved valget.

Der er 11 medlemmer af byrådet og Venstre har fire pladser, mens de konservative har to, det samme har Miljølisten, mens Fanø Lokalliste, Socialdemokratiet og SF har en hver. Afgørelsen på Fanø træk ud, da der skulle fintælles stemmer. Fire stemmer afgjorde om et mandat skulle gå til Konservative eller det nystiftede Fanø lokalliste. Den fintælling faldt ud til de konservatives fordel

Før Erik Nørreby sad borgmesterkæden i 16 år omkring den konservative Kjeld Nielsens hals. Han stopper denne gang og hans knap 200 personlige stemmer kommer partiet til at mangle.

En anden ting er også sikkert, Miljølisten får ikke to mandater igen, partiets ene byrådsmedlem har valgt og stoppe og derfor stiller listen kun med én kandidat. Det kan give plads til eksempelvis Vadehavslisten, der fik 5,4 procent ved sidste valg.

Socialdemokratiet stiller igen med byrådsmedlem Johan Brink Jensen, der har været byrådsmedlem siden 2001. Socialdemokratiet fik 11,7 procent ved sidste valg, en tilbagegang på 5 procentpoint, hvilket var det fjerdeværste på landsplan – kun Hørsholm, Lejre og Rudersdal gik det værre.

Dansk Folkeparti fik kun 4,4 procent af stemmerne ved sidste kommunalvalg – partiets fjerdedårligste på landsplan - og de kom ikke ind. Ved folketingsvalget stemte knap 20 procent på Fanø på DF. Spørgsmålet er om de kan overføre succesen ved folketingsvalget til kommunalvalget.

Hvis ikke Erik Nørreby genvælges, så er det ikke utænkeligt at Fanø får en borgmester fra en lokalliste og i så fald er Kristine Kaas Krog fra Fanø Lokalliste, det mest oplagte bud.

Fannikerne er i øvrigt dem, som går mest op i kommunalvalget – eller i hvert fald mest loyalt går ned og stemmer. Ved valget i 2013 stemte 85,4 procent af de stemmeberettigede på øen. På landsplan var stemmeprocenten 71,9 procent.

Prognose: Erik Nørreby (V) genvælges

 

Endelig er der fire Venstre-dominerede kommuner som Billund, Vejen, Varde og Tønder, hvor Venstre får absolut flertal eller kommer meget tæt og Socialdemokratiet, som det største oppositionsparti, får omkring 20 procent. Her vil der også være Venstre-borgmestre efter valget.

 

Dette er den ottende af Netavisen Pios optakter til kommunalvalget i alle landets kommuner.

Læs også:
Kommunalvalg 2017: Kampen om Nordjylland
Kommunalvalg 2017: Kampen om Midt- og Vestjylland
Kommunalvalg 2017: Kampen om Østjylland
Kommunalvalg 2017: Kampen om Fyn
Kommunalvalg 2017: Kampen om Nordsjælland
Kommunalvalg 2017: Kampen om Københavns Storkreds og Bornholm
Kommunalvalg 2017: Kampen om Københavns Omegn

 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce