Annonce

Lizette langer hårdt ud efter Lars Løkke

Formanden for Fagbevægelses Hovedorganisation betegner den tidl. statsministers udfald mod regeringen og fagbevægelsen i bøf-striden som “konspirationsteorier“
Formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lizette Risgaard, giver tidligere statsminister Lars Løkke tørt på i forbindelse med opslag på Facebook og Twitter, hvor Løkke direkte påstår, at Jensens Bøfhus ikke kan få lønkompensation, fordi staten har taget parti i den faglige strid mellem fagforbundet 3F og Jensens Bøfhus.

“Fair nok med en arbejdskonflikt, men det er alt andet end fair, at staten vælger side og bryder neutralitetsprincippet,” skriver Lars Løkke i opslaget og føjer til, at man aner “konturerne af en ubehagelig symbiose mellem den socialdemokratiske regeringen og visse dele af fagbevægelsen”.

“Nu ser jeg i morgendagens aviser, at Jensens Bøfhus har afskediget 250 af firmaets 700 medarbejdere, fordi virksomheden ikke kan få adgang til statens hjælpepakke om lønkompensation. Årsag: Ikke afsluttede lønforhandlinger har fået 3F til at varsle blokade og strejke,” skriver Lars Løkke.

Lars Løkkes udfald har fået Lizette Risgaard helt op i det røde felt:

“Sent i går aftes har tidligere statsminister og formand for venstre, Lars Løkke Rasmussen, på Twitter følt sig kaldet til at lufte sine konspirationsteorier om uhellige alliancer mellem dele af fagbevægelsen og den siddende regering/beskæftigelsesministeren,” skriver Lizette Risgaard og føjer så til, at Lars Løkke behændigt springer en række mellemregninger over:

placeholder

“Undskyld mig Lars Løkke”

“Undskyld mig Lars Løkke, men der er lidt for mange mellemregninger, som ikke fremgår af dit opslag: Fx fremgår det ikke, at den nu etablerede blokade og strejke er en direkte følge af, at Jensens Bøfhus i ugevis har lockoutet alle medlemmer af 3F for at komme ud af deres overenskomst og forringe medarbejdernes vilkår.”

Undskyld mig Lars Løkke, men der er lidt for mange mellemregninger, som ikke fremgår af dit opslag

Lizette Risgaard nævner videre, at Lars Løkke behændigt også undgår at nævne, at 3F har opfordret Jensens Bøfhus til “våbenhvile” med henvisning til corona-krisen:

“Det fremgår heller ikke, at 3F forud for lockouten appellerede til ”våbenhvile” mellem parterne under corona-krisen for at bringe virksomheden og medarbejderne sikrere gennem forløbet. Så kunne arbejdskampen tages når forholdene igen normaliserede sig,” skriver formand for FH.

Lizette Risgaard minder også om, at den manglende lønkompensation til Jensens Bøfhus skyldes et statsligt neutralitetsprincip, hvor staten ikke går ind og støtter den ene eller anden part økonomisk under en faglig konflikt.

Arbejdsmarkedsforsker Laust Høgedahl forklarede onsdag i Netavisen Pio baggrunden for det statslige neutralitetsprincip således:

“Det giver ikke rigtig mening at få lønkompensation, når man samtidig er i en faglig konflikt. Rationalet bag en faglig konflikt er, at parterne presser hinanden - især økonomisk - til at komme med indrømmelser. Derfor giver det ikke mening, hvis staten går ind og dækker lønnen, for så mister konflikten hele sit rationale,” sagde han til Netavisen Pio.

Derfor giver det ikke mening, hvis staten går ind og dækker lønnen, for så mister konflikten hele sit rationale

Ministeriet: Staten er neutral

I et  svar til Folketinget den 19. marts  oplyser Beskæftigelsesministeriet, at virksomheder i arbejdskonflikt ikke kan få del i lønkompensationsordningen på grund af princippet om statslig neutralitet:

“Det er et generelt princip, at staten skal forholde sig neutral under en arbejdskonflikt. Det vil derfor ikke være muligt for en virksomhed at anvende lønkompensationsordningen i forhold til de stillingskategorier på virksomheden, som er omfattet af konflikten,” skriver beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i sit svar til Folketingets beskæftigelsesudvalg.

Konflikt-forløbet omkring Jensens Bøfhus ser således ud:

23. marts lockouter Jensens Bøfhus de ansatte, der var medlemmer af 3F, i et forsøg på at frigøre sig fra en overenskomst mellem 3F og Jensens Bøfhus, der har været gældende i over 30 år.

6. april meddeler Jensens Bøfhus, at man i kølvandet på den 14 dage lange lockout opfatter sig som frigjort fra overenskomsten med 3F. Det får 3F til at varsle øjeblikkelig blokade og strejke fra 1. juni.

Jensens Bøfhus befinder sig dermed fortsat i en arbejdskonflikt

Jensens Bøfhus befinder sig dermed fortsat i en arbejdskonflikt. Af samme grund har Erhvervsstyrelsen under Erhvervsministeriet tirsdag oplyst over for Jensens Bøfhus, at virksomheden fortsat ikke kan få del i den statslige lønkompensation.

Bøf-direktør: "Lokumsaftale"

Mens Lars Løkke antyder en hemmelig alliance mellem regeringen og fagbevægelsen, så går direktøren for Jensens Bøfhus, Anders Nikolaisen, skridtet videre.

I forbindelse med annonceringen af fyring af 250 medarbejdere af 700 skriver Nikolaisen tirsdag i en pressemeddelelse direkte, at det er en “lokumsaftale” mellem fagbevægelsen og regeringen, der er skyld i, at Jensens Bøfhus nu må fyre 250 af 700 medarbejdere:

Det er sørgeligt at gennemføre unødvendige fyringer alene på grund af fagbevægelsens og regeringens lokumsaftale

“Det er sørgeligt at gennemføre unødvendige fyringer alene på grund af fagbevægelsens og regeringens lokumsaftale,” udtaler direktør i Jensens Bøfhus, Anders Nikolaisen, ifølge pressemeddelelsen.

"Vi pålægger det fulde ansvar for afskedigelserne på regeringen og overvejer at rejse sag mod staten for forskelsbehandling og erstatning for vort og vores medarbejderes tab," udtalte Anders Nikolaisen videre.

3F: Kom tilbage til forhandlingsbordet

3F's gruppeformand for Privat Service, Hotel og Restauration, Tina Møller Pedersen, opfordrede tirsdag Jensens Bøfhus til at komme tilbage til forhandlingsbordet:

Jeg vil gerne – endnu en gang – opfordre til, at ledelsen for en stund bilægger stridsøksen

 

"Det er en rigtig trist situation, som vi meget gerne vil have løst. Men ledelsen i Jensens Bøfhus har desværre valgt, at de ville have konflikten kørende, selv om der var coronakrise. Jeg vil gerne – endnu en gang – opfordre til, at ledelsen for en stund bilægger stridsøksen og kommer tilbage til forhandlingsbordet."

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Helt rigtigt Dorthe Det er helt tåbelig at bruge så neget spalteplads på det vås Løkke og direktøren for Jensens kommer med.Det er tydelig at direktøren vil give alle andre skylden for den situation han selv har bragt sig i

Løkke har altid omgået sandheden med lidt fiflerier, og ikke altid husket korrekt, når det skal gengives, eller han har lidt af hukommelsestab, når ansvaret kaldte. ( skattesagen). Hvad hans formål er lige nu andet skabe opmærksomhed på egen person, og forsøge at komme tilbage i magteliten på Borgen, men den tid er forbi. Ellemann burde sætte ham stolen for døren og sige nok er nok, den besked fik Jensen, men Løkke tør de ikke lægge sig ud med, så kommer kniven i ryggen, spørger blot Peter Christensen m. flere

Lars Løkke er i enhver henseende meget forhenværende, men han har det svært med sin plads i grebningen.

Hvor blev Thomas af, er han ramt af Covid19, eller det kan vel ikke bare være fordi jeg tillod mig at skrive på Thomas's vegne med en undskyldning fra ham for dårlig opførsel, skrevet under og i hans navn, nej vel.!! Thomas du er så sjov at lege med.