Annonce

Next stop Denmark: Working Holiday’ere hopper fra land til land

Unge sydamerikanere hopper fra land til land, når de er på “arbejdsferie” i Europa
Antallet af unge fra Sydamerika, der kommer til Danmark for at være på såkaldt Working Holiday, er tredoblet på få år.

For mange af de unge på Working Holiday er Danmark dog hverken første eller sidste destination på deres “arbejdsferie”-eventyr - men blot endnu et stop på en længere rejse.

Det viser en ny analyse af Working Holiday-ordningen, der er udarbejdet af Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI), og som Netavisen Pio har fået aktindsigt i.

Kun få af de knap 2000 argentinere, der har fået tilladelse til at komme på Working Holiday i Danmark i 2019, har ansøgt online eller fra hjemlandet. Langt størstedelen har ansøgt i borgercentret i Danmark, og mange af dem kommer fra andre Working Holiday-lande.

Generelt virker det relativt normalt at “hoppe” mellem Working Holiday-lande

Normalt at “hoppe” fra land til land 

Når arbejdstilladelsen i Danmark udløber, så har kun få af de Working Holiday’ere, som styrelsen har talt med i forbindelse med analysen, planer om sætte kursen mod deres hjemland - som for langt størstedelen er Argentina.

“(...) størstedelen af de interviewede, ønsker at søge videre til et nyt Working Holiday-land efter udløbet af tilladelsen i Danmark. Særligt pegede de også på, at det er muligt at spare op i Danmark, hvorefter man kan rejse videre og anvende opsparingen i et andet land,” står der i analysen.

Særligt Australien og New Zealand højt på listen

De unge drømmer tilsyneladende om at sætte kurs mod endnu et Working Holiday-land og bruge de optjente penge i det næste land. Her står særligt Australien og New Zealand højt på listen, står det i analysen.

De unge Working Holiday’eres rejsemønstre opsummeres i analysen således:

“Generelt virker det relativt normalt at “hoppe” mellem Working Holiday-lande.” 
 

Økonomisk krise i hjemlandet 

Det er måske ikke så mærkeligt, at de unge argentinere ikke har lyst til at rejse tilbage til deres hjemland lige med det første.

Argentina er nemlig ramt af en dyb økonomisk krise og inflationen i landet er meget høj. Derfor peger en del af de unge på Working Holiday også på, at usikkerheden om “den økonomiske situation i hjemlandet” er en af årsagerne til, at de vil søge mod et nyt Working Holiday-land efter opholdet i Danmark.

To af dem, der har valgt at tage på “arbejdsferie” i Danmark, er 26-årige Rocio Dulbecco og 25-årige Azul Gonnet, som Netavisen Pio har talt med.

Så priserne stiger, og det er meget kaotisk

Begge kvinder fortæller, at de rejst fra Argentina, fordi den ustabile økonomiske situation i landet gør det svært at tjene til mere end dagen og vejen.

“Økonomien i Argentina er ikke god. Vores valuta er meget ustabil. På en dag mistede vores penge en fjerdedel af deres værdi. Så priserne stiger, og det er meget kaotisk,” fortæller Azul Gonnet til Netavisen Pio.
 

Shopper mellem lande

På de sociale medier Facebook og Whatsapp findes der store grupper, hvor de unge argentinere og chilenere kan søge om information og hjælp til at planlægge deres arbejdsferie i blandt andet Danmark, står der i SIRI’s analyse.

Den ligner mest af alt en hjemmeside for et rejsebureau

De to argentinske kvinder, som Netavisen Pio tidligere har talt med, fortæller, at særligt en hjemmeside er meget brugt. Her har en argentinsk mand samlet alt, hvad der er værd at vide for en ung argentiner om arbejdsferie rundt omkring i verden.

Hjemmesiden hedder yomeanimoyvos.com, hvilket på spansk betyder ‘Jeg er modig, er du?’. Og den ligner mest af alt en hjemmeside for et rejsebureau.  

Mere arbejde end ferie

Analysen viser, at de unge i gennemsnit arbejder i syv måneder. Folk fra Argentina har med visaet lov til at opholde sig i Danmark i op til et år og arbejde i 9 måneder.

I ministeriets officielle beskrivelse af Working Holiday-ordningen står der, at formålet med opholdet “primært skal være at holde ferie i en længere periode og sekundært at arbejde med henblik på at supplere rejsemidler”.

Men mange af de personer, som styrelsen har talt med i forbindelse med analysen, fortæller, at de gerne vil arbejde så lang tid som muligt, mens de er i Danmark.

De unge på Working Holiday primært finder arbejde i ufaglærte fag inden for service og rengøring i hotel- og restaurationsbranchen

Selvom meget tyder på, at størstedelen arbejder en del under deres ophold for at have råd til at leve og bo i Danmark, så lægger de adspurgte i undersøgelsen vægt på, at de kan rejse rundt til andre europæiske lande i weekender, og når de har fri.

Analysen bekræfter ligeledes det billede, som Netavisen Pio har beskrevet i flere artikler: Nemlig at de unge på Working Holiday primært finder arbejde i ufaglærte fag inden for service og rengøring i hotel- og restaurationsbranchen.


Forstå Working Holiday-ordningen

  • Danmark har siden 2001 indgået gensidige Working Holiday-aftaler med syv lande, som giver unge mulighed for at komme på “arbejdsferie”.

  • De syv lande er Argentina, Chile, Sydkorea, Australien, New Zealand, Japan og Canada.

  • I 2019 er der foreløbig givet 2.973 tilladelser til Working Holiday i Danmark. Af dem er 1.986 givet til unge fra Argentina.

  • Formål med opholdet skal primært være at holde ferie i en længere periode og sekundært at arbejde med henblik på at supplere rejsemidler.

  • De unge (18-31 år) får tilladelse til at være i Danmark i op til ét år. Unge fra Sydkorea og Argentina må arbejde i ni måneder, mens unge fra de øvrige lande må arbejde i seks måneder.

  • Ansøgere skal påvise, at de kan være selvforsørgende, mens de er i Danmark.

Kilde: Nyidanmark.dk samt Netavisen Pios aktindsigt i ‘Analyse i Working Holiday-ordningen’ fra Styrelsen for International Rekruttering og Integration, 25. november 2019

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet