Annonce

Sygeplejerske: Jeg ville nødig være den, der smittede en nyfødt

Vi sender jo heller ikke soldater i krig uden ammunition. Sundhedsstyrelsen skal lytte til frontpersonalets advarsler om manglen på værnemidler.
Hvorfor er det ok, at bryde med de to meters afstand, bare fordi man er sundhedspersonale?

For en måned siden skrev jeg et indlæg, der primært omhandlede mine bekymringer for sygeplejerskemanglen, hvis coronavirus spredte sig i Danmark. Jeg citerede Sundhedsstyrelsens (SST) hjemmeside, hvor der på det tidspunkt stod skrevet at risikoen for en større smittespredning i DK vurderes lav, da det danske sundhedsvæsen er godt rustet og trænet i at håndtere patienter med mistanke om eller bekræftet smitsom sygdom.

For en måned siden, havde jeg ikke i min vildeste fantasi troet, at Danmark, ville være i en situation, der minder om en undtagelsestilstand

Nu er Danmark lukket ned og har snart været det i en måned. Smittespredning skal mindskes, sådan at sundhedsvæsenet kan følge med og ikke braser sammen. Da jeg skrev mit indlæg, for en måned siden, havde jeg ikke i min vildeste fantasi troet, at Danmark bare en måned senere, ville være i en situation, der minder om en undtagelsestilstand.

Der er nok personale - ikke nok værnemidler

Mine bekymringer om hvorvidt der er nok sygeplejersker, er gået lidt i ro for nu. Det skyldes blandt andet, at rigtig mange, inklusiv mig selv, har meldt sig klar i trøjen, til at hjælpe i sundhedsvæsenet. Udover det, så er sundhedsvæsenet sat på nødblus, således at kun de kritiske og nødvendige operationer og behandlinger mm. der pågår. Alt som kan vente, er udskudt, på den måde frigives mest muligt personale og ressourcer.

En bekymring, som ikke bare er aktuel i Danmark, men i mange andre lande. Det er manglen på værnemidler, og ikke mindst, brugen af dem vi har

Til gengæld, er der opstået en ny bekymring, som jeg deler med andre. En bekymring, som ikke bare er aktuel i Danmark, men i mange andre lande. Det er manglen på værnemidler, og ikke mindst, brugen af dem vi har.

Der er ikke noget der er, som det plejer at være i DK, så hvordan kan det være, at sundhedspersonalet, skal gøre, som de plejer. Nogenlunde de ord, sagde Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd (DSR), på et pressemøde i fredags. Hun refererede til retningslinjer, fra SST, der beskriver, at når sundhedspersonalet kommer ud til borgere, som ikke er smittet eller har tydelige symptomer på corona, så gør vi som vi plejer. Det vil sige, at man ikke har værnemidler på.

Tæller to meters afstand også for sygeplejersker? 

Men der er ikke noget, der er som det plejer, derfor bør vi også gøre noget anerledes.

Som sundhedspersonale, f.eks. sygeplejerske eller SOSU i kommunen, er man tæt på borgerene. Da jeg arbejdede i en ud kørende hjemmepleje, så var det de færreste besøg, hvor jeg kunne holde mig med to meters afstand til borgerene. Kun ved f.eks. medicindosering, var det være muligt.

På pressemødet, stillede Grete Christensen spørgsmålet hvorfor det er i orden, at skulle acceptere, at bryde med de to meters afstand til hinanden, bare fordi man er ansat i sundhedsvæsenet? Et yderst relevant spørgsmål.

Formanden opfordrede Sundhedsstyrelsen til, at se fornyet på retningslinjerne og at angive brugen af mundbind

Formanden opfordrede Sundhedsstyrelsen til, at se fornyet på retningslinjerne og at angive brugen af mundbind, under de procedurer, hvor man er tæt på borgerene og laver plejeprocedurer som f.eks. sårpleje eller sondeernæring.

Det er nødvendigt da man ikke kan vide, om man går rundt og er rask smittebære, om man er smittet men symptomfri eller om man er smittet og først får symptomer om nogle dage-uger.

Vi skal passe bedre de særligt udsatte

Borgere, der modtager hjemmesygepleje er i risikogruppen, de kan blive alvorligt syge af coronavirus og i værste fald dø, derfor skal vi beskytte dem, ved at beskytte os selv.

Og selvfølgelig, skal sundhedspersonalet også beskyttes, er det i grunden ikke en rettighed man har, som medarbejder?

Alle steder, hvor man arbejder tæt på mennesker, burde man være beskyttet. Her tænker jeg selvfølgelige også på sundhedsplejen, da jeg aktuelt læser til sundhedsplejerske. Jeg kan simpelhent ikke forstå, at man som sundhedsplejerske, skal fortsætte arbejdet, næsten som man plejer.

Jeg ville nødig være den, der var årsag til, at moren, partneren og det lille nyfødte spædbarn blev smittet

Spædbørn er ikke på listen, for at være i særlig risiko for smitte, medmindre de er syge og indlagt. Til gengæld er gravide på listen, det er de i op til to uger efter fødslen. Jeg ville nødig være den, der var årsag til, at moren, partneren og det lille nyfødte spædbarn, blev smittet med covid-19. Det burde være et krav, at sundhedsplejerskerne, på mindst det første besøg, er iført mundbind, for at forebygge, at spædbarnet og familien ikke smittes. Hellere to skridt for meget, end ét for lidt.

Uniformen hører fortiden til

Så vidt jeg ved, bærer sundhedsplejersken ikke uniform – det hører fortiden til. Men man besøger flere familier i løbet af en dag, hvilket betyder, at man er ind og ud af flere forskellige hjem, uden at skifte tøj. Dette kan selvsagt betyde smitterisiko.

Hvordan holder man to meters afstand, ved sårpleje, sonde anlæggelse og undersøgelse af et spædbarn?

'Men I skal jo bare holde to meters afstand…'. De som siger det, aner ikke hvad det vil sige, at arbejde med mennesker. Hvordan holder man to meters afstand, ved sårpleje, sonde anlæggelse og undersøgelse af et spædbarn?

Det burde være et must, at hvis man ikke kan holde to meters afstand, i arbejdet som sundhedspersonale, bør man, som minimum, være beskyttet med et mundbind, både i kommunerne, men så sandelig også på hospitalerne.

Vi sende heller ikke soldater i krig uden ammunition

Grete Christensen påpegede på pressemødet, at der i forhold til forsyningsproblematikken af værnemidler, bør være retningslinjer for, hvad vi gør, når vi mangler værnemidler? Generelt synes jeg, at der er flere i jakkesæt og skjorter, som siger en masse ting, uden at tænke over, at der faktisk lige nu og her og hele tiden foregår plejeprocedurer, så hvad gør vi, lige nu?

Det svarer lidt til, at sende soldater i krig, uden ammunition, uniform og beskyttelse mod fjenden

Der skal simpelhent være en klar plan, så vi kan forebygge at alt for mange af vores frontkæmpere, bliver syge eller måske siger op, fordi ikke vil finde sig i forholdene.

Det svarer lidt til, at sende soldater i krig, uden ammunition, uniform og beskyttelse mod fjenden.

Beskyt nu sygeplejerskerne! 

Forleden hørte jeg direktøren fra Verdenssundhedsorganisationen WHO, Dr. Tedros, sige på et pressemøde at ”Florence (red. Florence Nightingale) would have said, protect my nurses” - det var faktisk det, som formand for DSR, Grete Christensen sagde i fredags, bare med lidt andre ord.

Jeg håber, at Sundhedsstyrelsen tager det seriøst, når de faglige organisationer råber vagt i gevær

Jeg håber, at Sundhedsstyrelsen tager det seriøst, når de faglige organisationer råber vagt i gevær, for det er dem, som taler frontpersonalets sag og dem skal vi lytte til. Uden dem, kan vi ikke bekæmpe denne virus. Sammen med alle de andre, der udfører samfundskritiske opgaver, er sundhedspersonalet superheltene, i denne covid-19 krig.

Lige nu, i dette moment, passer de på os og er i gang med at redde verden, derfor er der god grund til at lytte til dem.

Sygeplejerske, studerende på specialuddannelsen til sundhedsplejerske og blogger på The Danish Nurse


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Der var en der holdt politisk tale på Assens torv igår og de stod tætter på hinannen end 2 meter og der var flere end 10 personer samlet og til dette sagde politiet at det var undtaget corona-virus-krisen

Kan man med sindsro indbilde sig selv, eller nogen at der er "STYR" på COVID 19 der hærger hele verden ? NEJ og atter NEJ. …... "For mange kokke fordærver maden". Den ene "vismand" efter den anden, træder frem på skærmen ,med mirakelteorier og bud på, hvad de mener er det mest "rigtige" at gøre. COVID 19 epicentre, breder sine ubarmhjertige cirkler i større og større omfang på kortene. Til hvert eneste land fyldes ud. Og man tænker på "månelandingen" ,som ingen vel havde troet kunne lade sig gøre.Anno 2o2o står verden med en situation, der kan siges at være mindst lige så "kryptisk" som at kunne lande på månen eller ikke.

Det er simpelthen SKANDALØST at de forskellige lande IKKE har værnemidler nok. Heller ikke Danmark.
Og hvorfor lukkes der så mangeartede besynderlige meldinger ud om mundbind ? Tilsyneladene er fagfolk uenige vedrørende mundbind,om de er egnede eller ikke. Hvis de IKKE ER egnede, er der vel INGEN grund til at sundhedspersonale ønsker at bruge dem i deres arbejde ??? Og hvad med de mange befolkninger i diverse lande ,hvor mundbind slet ikke kan skaffes ? Er det så sært at COVID 19 smitter og breder sig ?

"Velkommen til det nye Holocaust". At åbne op efter påske og sende børn ud i skole,børnehaver,og fritidsordninger vil hurtigt kunne sprede COVID 19 smitten yderligere. Det er fuldkommen VILDT at sende børn af "risikoforældre" ud. Eller at sende "risikobørn" ud. HVIS COVID 19 rammer disse "risikobørn" eller "risikoforældre" kan de få fatale konsekvenser. For SELVFØLGELIG kan børn da smitte hinanden. At sige noget andet er ord i en strategisk plan. Intet andet. Børn kan gå hjem og smitte forældre og der bliver dermed skabt en "smittekæde" reaktion.Der uden tvivl vil koste liv. Men,DET er måske "meningen" i en "BORGERLIG PLAN". Håber rigtig mange forældre vil tænke sig om en ekstra gang, INDEN de får sendt "lille Birger,Yrsa,Olga eller Volmer " ud i det kaotiske samfund, hvor smitten uden nåde venter. Det skylder man sig selv og sit barn.

Der er ingen "fortrydelsesret" når alt er for sent. Måske værd at tænke over.Selve LIVET og dem man elsker er det MEST DYREBARE der findes. Værd at erindre sig uanset hvad der dikteres en.