Annonce

USA-valg: Her er seks steder som kan give et tidligt fingerpeg om resultatet

Seks valgkredse i seks stater kan fortælle hvem der vinder præsidentvalget.
Det er amerikanske præsidentvalg er i gang, og et resultat forventes først engang tidligt i morgen.

Men hvis du regner med, at du ikke kan holde dig vågen hele vejen, så er der her nogle udvalgte valgkredse, som du bør holde særligt øje med, fordi netop de kan give svar på hvordan valget går, inden alle stemmerne er talt op.

Se hvornår valgstederne lukker i de enkelte stater her.

270 valgmænd vinder

Det amerikanske præsidentvalg handler om at vinde valgmænd. Det fungerer mere eller mindre som et pointsystem, hvor den kandidat, der vinder en stat, får det antal point valgmænd, som statens befolkningstal tilsiger, uanset om man vinder med en stemme eller med en million.

Der er i alt 538 valgmænd at kæmpe om, og det betyder også, at man skal have 270 valgmænd for at vinde.

Undervejs på valgaftenen bliver landkortet farvet blåt for Demokraterne og rødt for Republikanerne.


Indiana: Hvordan stemmer Small Town America?

Selvom Barack Obama vandt staten Indiana i 2008 og var tæt på i 2012, så er der ingen der regner med at vicepræsident Mike Pences hjemstat bliver tæt denne gang. Trump vandt Indiana med næsten 20 procentpoint ned til Hillary Clinton. De få målinger, der har været foretaget, giver Trump et solidt forspring.

Når den alligevel er interessant, så er det fordi den, sammen med Kentucky, er det første stat hvor valgstederne lukker.

Hold særligt øje med: Delaware County i det centrale Indiana 

Delaware County omkranser Muncie, der er en lille universitetsby, og derfor har mange ansatte på det lokale  universitet Ball State, der traditionelt stemmer demokratisk, men også hvad man kan kalde klassisk hvid arbejderklasse.

Det var et af de counties, der sidste gang skiftede fra blå til rød. Trump fik 53 procent af stemmerne.

Byen har ligesom andre små byer i midtvesten været ramt af lukning af arbejdspladser og deraf følgende affolkning.

Siden 1920’erne har Muncie været genstand for adskillige universitetsstudier, fordi det er en “typisk amerikansk by”.

Hvis Trump skal genvælges, så er byer som Muncie steder, hvor han skal holde på vælgerne.

 

Kentucky: Hvordan stemmer kvinderne i forstæderne?

Ingen forventer at valget i Kentucky bliver tæt, Trump vandt sidste gang med 62 procent af stemmerne, men valgstederne lukker allerede ved midnat (dansk tid) og derfor kan staten alligevel give et godt fingerpeg om, hvordan det er gået.

Hold særligt øje med: Kenton County i det nordlige Kentucky

Det er forstæder til storbyen Cincinnati i Ohio, og her har kampen stået om nogle af de mest ombejlede vælgere i den her valgkamp, nemlig de veluddannede, hvide kvinder.

Trump vandt Kenton med 59 procent af stemmerne, og skal han gøre sig forhåbninger om genvalg, så skal han holde den føring.


Pennsylvania: Kan Biden holde hjemmebanen?

Alle fremskrivninger og analyser peger på, at den der vinder Pennsylvania også vinder valget.

Bill Clintons gamle spindoctor James Carville har engang sagt om staten, at “Du har Philadelphia i den ene ende, Pittsburgh i den anden og Alabama ind imellem”. Hans pointe er, at man har at gøre med en stat med en meget alsidig vælgerbefolkning, med progressive demokratiske vælgere i hver sin ende og så et meget konservativt, republikansk vælgerkorps i midten.

To ting bliver som sædvanlig helt afgørende i Pennsylvania. HVORDAN stemmer den hvide arbejderklasse i de mindre byer? Og hvor MANGE der stemmer i de to store byer (Philadelphia og Pittsburgh), særligt blandt de sorte vælgere? 

De store byer er traditionelt dem, der er længst tid om at tælle op, så dem kan man ikke rigtigt holde øje med.

Hold særligt øje med: Luzerne County i den vestlige del af Pennsylvania 

Luzerne County dækker byen Wilkes-Barre, ikke så langt fra Scranton, hvor Joe Biden er født.

Luzerne stemte to gange på Obama, men ved valget sidste gang stemte 58 procent på Trump. Det er et tidligere kulmine-område, som har været ramt af affolkning. 90 procent af vælgerne er hvide, de fleste med enten polske eller italienske rødder.

Kan Biden holde Trump til mindre end de 58 procent, så ser det godt ud for demokraten.


Florida: Hvad stemmer pensionisterne?

Florida er, sammen med Pennsylvania, valgets mest ombejlede stat. Statens 29 valgmænd har de seneste 20 år afgjort flere præsidentvalg. Staten har både en stor latinamerikansk befolkning, mange pensionister, folk ansat i militæret og en hvid arbejderklasse.

Valg i Florida afgøres som regel langs det man kalder “The I4-Corridor” - den godt 200 km lange hovedvej (Interstate 4), der forbinder Tampa-St.Petersburg med racerbyen Daytona Beach og passerer undervejs feriebyen Orlando.

Det er et område med mange hvide pensionister - såkaldte “sunbirds” - der er flygtet fra New York, Boston og Pennsylvania for at nyde deres otium i Floridas solskin.

Pensionisterne stemte i 2016 på Trump, men målingerne viser, at gruppen i stort omfang har vendt præsident Trump ryggen på grund af hans coronahåndtering.

Hold særligt øje med: Pinellas County nær Tampa

Pinellas County er et county, som Trump vandt snævert i 2016. Den af de to kandidater, der vinder her, vinder formentlig Florida. Det er et ægte “bellwether county” - altså et county, der er strømpil for hvordan valget går.

Siden 2004 har Pinellas stemt på den præsidentkandidat, der endte med at vinde valget.


Michigan: Hvordan stemmer USA’s Blå Bjarne?

I 2016 vandt Donald Trump overraskende den tidligere bil-stat Michigan med blot 10.000 stemmer.

To ting var afgørende for Trumps sejr: Han vandt vælgere i de små byer, og Hillary Clinton fik ikke mobiliseret de sorte vælgere i bilbyen Detroit.

Hold særligt øje med: Macomb County nord for Detroit

Macomb County dækker nogle af forstæderne til bilbyen Detroit. Med over 800.000 indbyggere er det det tredjestørste i staten. 85 procent af vælgerne er hvide,

Forstæderne har længe været brugt som eksemplet på “Reagan Democrats” - moderate og konservative demokrater - som vender partiet ryggen, når det bliver for venstreorienteret på fordelings- og udlændingepolitik. Det som man på dansk ville kalde “Blå Bjarne”.

 

Macomb County stemte på Trump i 2016: 53 procent mod 42 til Clinton. Så der er en stor sandsynlighed for, at vinderen her også ender med at vinde staten.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet