Støjberg på retræte i Mint-sagen

Udlændingeministeren er - efter pres fra bl.a. Mattias Tesfaye (S) - klar til at bløde op på de krav, der indgår i de integrationsvurderinger, som har sendt Mint og andre børn ud af Danmark.
Udlændingeminister Inger Støjberg (V) er på retræte i Mint-sagen.

Udlændingeminister Inger Støjberg (V) er således ved at kigge nærmere på, hvordan man i fremtiden undgår sager a la Mint-sagen. Her blev en 13-årig tilsyneladende velintegreret thailandsk pige sendt retur til Thailand – på trods af at hun dermed adskilles fra hendes thailandske mor og thailandske bror – og moderens nye, danske mand.

Det oplyste Inger Støjberg (V) over for TV2 søndag aften. Mandag uddyber Støjberg over for Christiansborg-journalister. Ministerens villighed til at kigge reglerne efter sømmene kommer efter hårdt pres fra blandt andet Socialdemokratiets udlændingeordfører Mattias Tesfaye.

Mint blev nægtet familiesammenføring med sin mor i Danmark – formelt med henvisning til at Mint først rejste til Danmark mere end år efter at hendes mor tog fast ophold i Danmark, og det ville umuliggøre en tilfredsstillende integration af Mint, lød myndighedernes afgørelse.

Men da de danske myndigheder traf afgørelsen, var Mint i mellemtiden allerede blevet velintegreret i Danmark. Hun var faldet til i en dansk folkeskole, havde danske veninder – og havde på rekordtid lært sig dansk.

Støjberg erkender nu, at forældrene i Mint-sagen og andre lignende sager næppe har været klar over, hvor stor vægt danske myndigheder i deres vurderinger af børnenes integrationsmuligheder lægger på, at børnene følger med til Danmark meget hurtigt:

Støjberg: Vi kan blive bedre

”Jeg har ikke lagt mig fast på, hvordan vi gør det bedre, men der er ingen tvivl om, at vi kan blive bedre til at informere om reglerne. Det kunne være, at man kunne gøre opmærksom på det i det brev, hvor man får ja til familiesammenføring. Dem, der skal familiesammenføres, skal være helt klar på, at man så hurtigt som muligt skal tage et barn med i stedet for at lade det blive i eksempelvis Thailand i nogle år,” siger Støjberg.

På den baggrund vil Støjberg nu undersøge, om det er muligt at bløde op på kravene i integrationsvurderingerne

Bestemmelserne om at eftersendte børn skal integrationsvurderes er lavet for at forhindre svært integrerbare børn i at tage fast ophold i Danmark. F. eks. børn af somaliske eller pakistanske forældre, der ønsker at deres børn skal følge en koranskole i hjemlandet – i stedet for en dansk folkeskole. I tilfældet med Mint er de fleste dog enige om, at hun ikke har svært ved at integrere sig i Danmark. På den baggrund vil Støjberg nu undersøge, om det er muligt at bløde op på kravene i integrationsvurderingerne, som alle eftersendte børn over otte år i princippet skal igennem:

”Vi er ved at se lovgivningen igennem, men det overordnede mål bliver ikke ændret. Man vil fortsat skulle tage sine børn hertil hurtigt, så de kan blive påvirket af det danske samfund,” siger Støjberg.

S har bedt om grundig evaluering

Støjbergs nye signaler kommer kort efter at Socialdemokratiets udlændingeordfører Mattias Tesfaye har bedt Støjberg om en grundig evaluering af om ændringerne af reglen for eftersendte børn tilbage i 2016 virker efter hensigten, om integrations-vurderingen lægger vægt på de rette elementer, og om vurderingen er tilrettelagt på en hensigtsmæssig måde:

”Jeg kan konstatere, at Mints mor og hendes danske mand er helt uforstående overfor udfaldet af integrationsvurderingen af Mint. Derfor må vi se grundigt på, om den måde integrations-vurderingerne foregår på er hensigtsmæssig – og om vurderingen lægger vægt på de rette elementer. Vi må helt ned i detaljerne. Hvordan vurderer Udlændingestyrelsen ansøgerens integrationsmuligheder? Foregår det via et spørgeskema eller via et interview? Hvad lægger man vægt på i vurderingerne? Er det sprog, alder? Indgår udtalelser fra en klasselærer eller en fodboldtræner,” udtalte Tesfaye tidligere på måneden til Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce