Annonce

SVM: Der kommer ikke noget forslag om privat opsparing til ældrepleje

Aktindsigt: Regeringen bad om oplæg fra ATP-direktør om ‘Langsigtede udfordringer for den universelle velfærdsmodel’, der slog til lyd for en privat opsparingsmodel for ekstra ydelser inden for ældreplejen
Foto: Folketingets TV.
SVM-regeringens tre partiledere Mette Frederiksen, Jakob Ellemann og Lars Løkke i folketingssalen, januar 2023
Der kommer ikke noget forslag fra SVM-regeringen om privat opsparing til ekstra ydelser inden for ældreplejen.

Det fastslår statsminister Mette Frederiksen (S) og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) under et interview med Berlingske - et interview som forsvarsminister, vicestatsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) også medvirker i.

Lars Løkke Rasmussen gjorde sig ellers tilbage i maj til talsmand for, at danskerne i fremtiden meget vel kunne blive nødt til selv at spare op til i hvert fald ekstra ydelser inden for ældreplejen.

Lars Løkke betegnede diskussionen herom som ‘nødvendig’.

17. juli slog også Socialdemokratiets politiske ordfører, Christian Rabjerg Madsen, til lyd for lignende tanker. Statsminister Mette Frederiksen betegnede efterfølgende diskussionen for netop ‘nødvendig’.

Men der er ikke et forslag om en sådan opsparingsmodel til ældrepleje på vej, fastslår Lars Løkke nu:

Regeringen vil indfri sit regeringsgrundlag – og det er ikke en del af regeringsgrundlaget

“Regeringen vil indfri sit regeringsgrundlag – og det er ikke en del af regeringsgrundlaget,” siger Løkke.

Mette Frederiksen uddyber:

“Vi kommer ikke til som regeringsledelse at sige, at der ikke må være plads til forskellige debatter – det betyder bare ikke, at det så også omsætter sig til lovforslag.”

Mette Frederiksen forklarer i den forbindelse, at hun og regeringen har startet en debat om aktiv dødshjælp, men at det ikke nødvendigvis betyder, at debatten følges op med en konklusion.

ATP-direktør holdt oplæg på regerings-seminar

En aktindsigt, som Netavisen Pio har fået i Statsministeriet, viser i øvrigt, at direktør for pensionsselskabet ATP, Martin Præstegaard, 27. marts holdt et oplæg for Udvalg for Regeringsledelse (Statsminister Mette Frederiksen (S), daværende fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V), finansminister Nicolai Wammen (S) og daværende fungerende økonomiminister Stephanie Lose (V)) og også ældreminister Mette Kierkgaard (M).

Oplægget indgik i et programpunkt på et seminar for Udvalg for Regeringsledelse, hvor temaet var ”Langsigtede udfordringer for den universelle velfærdsmodel”.

Det fremgår af akterne, at det er regeringen, der inviterede Præstegaard til at holde oplæg på seminaret. Og at seminaret foregik på Marienborg.

Også ATP’s formand, Torben M. Andersen, blev inviteret til at holde et oplæg til samme programpunkt.

Det fremgik af oplægget, at eksempelvis ATP kunne administrere en sådan opsparingsordning

Martin Præstegaard har over for Børsen bekræftet, at han under sit oplæg blandt andet slog til lyd for, at man i fremtiden er nødt til at lade ekstra ydelser inden for ældreplejen finansiere via en privat opsparingsordning. Det fremgik af oplægget, at eksempelvis ATP kunne administrere en sådan opsparingsordning.

Martin Præstegaard og Torben M. Andersen har over for Børsen understreget, at de ikke holdt oplæg for SVM-regeringens top som talsmænd for ATP, men at de i denne sammenhæng optrådte som privatpersoner.

Prøveballon skudt ned

I den socialdemokratiske gruppe er det den klare opfattelse, at partiets politiske ordfører, Christian Rabjerg Madsen, i sommer blev sendt i byen af den socialdemokratiske ledelse for at teste ideen om en privat opsparingsordning til finansiering af ekstra ydelser inden for ældreplejen i S-folketingsgruppen, i fagbevægelsen og nærmeste omegn.

Uanset baggrunden blev Rabjerg Madsens ‘personlige’ forslag modtaget rigtig skidt.

Formanden for 3F, Henning Overgaard, kaldte forslaget for “frækt”. Tre medlemmer af den socialdemokratiske folketingsgruppe, Anders Kronborg, Thomas Skriver Jensen og Marie Durhuus havde i et fælles debatindlæg heller ikke noget godt at sige om ideen:

“En opsparingsbaseret velfærdsmodel er at misforstå problemerne, som velfærdssamfundet står overfor. Det er derfor heller ikke en vej, vi vil anbefale vores parti at gå for at løse fremtidens udfordringer i ældreplejen. "Den kollektivt finansierede velfærd og offentlige service vil med en sådan model få et afgørende knæk.” 

Fra sidelinjen føjede tidligere formand for Socialdemokratiet, tidligere udenrigs- og finansminister Mogens Lykketoft, til, at der slet ikke var brug for sådan et forslag.

5. august trak Rabjerg Madsen i land.

Jeg har ærgret mig over, at der i så høj grad i debatten har været fokus på løsninger

“Jeg har ærgret mig over, at der i så høj grad i debatten har været fokus på løsninger og i mindre grad på analysen og det problem, jeg mener, vi står overfor. Det er klart, at det påtager jeg mig en del af ansvaret for,” sagde Christian Rabjerg Madsen til Ritzau ifølge  Jyllands-Posten.

Socialdemokratiet afholder tirsdag og onsdag sommergruppemøde i Horsens. Her ventes det at forløbet om det nu ikke-eksisterende forslag om finansiering af fremtidens ældrepleje vil blive livligt debatteret. Ikke som en del af det officielle program forstås, men i samtaler m/k i mellem i korridorerne.

Opdateret

Fire overskrifter styrende for SVM-regeringens arbejde

Fire overskrifter vil ifølge Mette Frederiksen, Jakob Ellemann-Jensen og Lars Løkke Rasmussen være styrende for SVM-regeringens arbejde i de kommende år:

  • En skattereform, der skal give arbejdende danskere flere penge mellem hænderne, samt en udmøntning af de bebudede tre milliarder til mere løn i den offentlige sektor.
  • En omfattende frisættelse af velfærdssamfundet for at frigøre velfærdsmedarbejdere fra administration – et arbejde, der vil starte med hele ældresektoren.
  • Styrkede uddannelser – herunder styrkede erhvervsuddannelser og en 'mere praktisk folkeskole'.
  • Vækst og grøn omstilling.

Kilde: SVM-regeringen, Berlingske

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Vi betaler verdens højeste skat, men har en regering der ødsler pengene væk.

Om det er staten, regionerne eller kommunerne er vel et fedt?

"Det er i forvejen seks år forsinket, og nu rives det ned igen. Derfor var supersygehusbyggerierne dømt til at gå galt".
"I værste fald skal hele murværket på det splinternye supersygehus rives ned igen. De kolossale byggerier var dømt til at gå over tid og budget, mener flere eksperter". Ikke realistiske planer og bugetter? FY SKAMME SIG!!!!

https://www.berlingske.dk/samfund/det-er-i-forvejen-seks-aar-forsinket-o...

Øhhh - jeg er ved at bygge til og det bliver noget dyrere end beregnet - jeg vil gerne slippe for at betale skat de næste 10 år. Er det OK med skatteministeren? Hvis ikke så må han lave en særlov!
.

Gennem skat betaler vi langt langt mindre for velfærd end de gør i samfund med egenbetaling og forsikringer som økonomisk grundlag som f.eks. USA som et horror eksempel. Gennem skatte finansieret velfærd er der ingen mulighed for udbytning. Jeg betaler min skat med glæde og mener bestemt ikke jeg betaler for meget. Tværtimod betaler jeg gerne mere i skat.

Jeg også. Og opsparing til alderdommen. er ens egen prioritering. Man kan lave en fornuftig frivillig opsparing som kunne fratrækkes i skat, så det blev attraktivt at spare op. Men ikke noget der lovgives som tvang.

Nu er det jo ikke alle som kan foretage en opsparing til deres alderdom, dem som er ansat på mindsteløn og dem på førtidspension har sjældent noget til overs, når deres faste udgifter er betalt, så hvad med dem? Dem som får mest gavn af en aldersopsparing, hvis den kan fratrækkes i skat, er dem med de højeste indtægter, og dermed en høj trækprocent. Når der så senere skal betales skat af udbetalingerne er det til en laver trækprocent, som det var tidliger Det forslag den socialdemokratiske ordfører fremkom med (på vegne af SVM-regeringen) om en aldersopsparing/pensionsordning til alderdommen var mest til gavn for de bedre stillet, som så kunne tilkøbe sig ekstra velfærd når de fik behov for det. De "fattige" måtte så nøjes med den offentlige (forringede) velfærd.
Forslaget har tidligere været fremsat af den "anløbne person" Lars Løkke Rasmussen, tidliger venstreformand, nu formand for det borgerlige parti Moderaterne. Det er ikke til at forstå at socialdemokratiet, med 50 mandater, lader sig "trække" rundt i manegen af de to borgerlige partier som kun tilsammen har 39 mandater.

En anden ting er så, at hverken tvunget egen opsparing eller privatisering skaber mere arbejdskraft til hverken sundhedsvæsenet eller ældreplejen. Men den forhindre alle i at få den nødvendige hjælp, idet den der kan betale mest for at få hjælpen for mere end nok hjælp. Men dem der ikke kan betale må sidde et døgn på potten før de får hjælp. Eller de må sprige et måltid over, da der ingen mad er at få for dem hver dag i det Nye "moderne" Danmark.

Men bedstemor uden penge på potten kan ikke råbe efter hjælp. For hende gider ingen høre på. Hun er skrevet ud af ligningen i det Nye "moderne" Danmark.

Hvad med om det for en gangs skyld var pensionisterne, der fik en skattelettelser?
Det kan godt undre mig, at dem der har opbygget og betalt for “velfærdssamfundet” altid er dem der kommer sidst når snakken kommer til skattelettelser?
Men nu har de jo betalt skat hele livet, så hvorfor ikke flå dem for de sidste skillinger også?
Jo jo, SVM og Mette har ingen kvaler, de svage og pensionisterne betaler!!

Gad egentlig godt vide, om Christian Rabjerg Madsen selv havde den opfattelse, at det var en fin ide, eller om han bare blev udpeget til offerlam og sparket ud i maskingeværilden som kanonføde for at afprøve, om denne ellers åbenlyst dødfødte ide kunne sælges til folket.