Tesfaye vil have fat i en kvart milliard fingeraftryk

Adgang til amerikansk database skal styrke Danmarks kontrol af asylansøgeres identitet..
Foto: Keld Navntoft
Mattias Tesfaye (S), Udlændinge- og Integrationsminister
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) vil styrke kontrollen med de asylansøgere, der kommer til Danmark.

Derfor har ministeren indledt forhandlinger med de amerikanske myndigheder om dansk adgang til en database, som indeholder mere end 260 millioner fingeraftryk på udlændinge.

Vi skal sikre os, at vi ved, hvem det er, der søger asyl i Danmark.

Det oplyser Udlændinge- og Integrationsministeriet i en pressemeddelelse.

Med adgang til databasen, der har navnet IDENT, vil de danske myndigheder få nemmere ved at fastslå asylansøgeres identitet, siger Mattias Tesfaye.

”Menneskesmuglere bliver desværre konstant dygtigere. Ikke mindst til at fuske med folks identiteter. Derfor er det vigtigt, at vi styrker kontrollen. Vi skal sikre os, at vi ved, hvem det er, der søger asyl i Danmark. Det arbejde kan IDENT hjælpe de danske udlændingemyndigheder med. Derfor ser jeg meget frem til forhandlingerne med USA,” udtaler ministeren i pressemeddelelsen.

Lægger ud med pilotprojekt

Mattias Tesfaye lægger i første omgang op til et pilotprojekt, der skal muliggøre adgang til oplysninger i danske asylsager.

Udlændinge- og Integrationsministeriet skriver, at de danske udlændingemyndigheder oplever en konstant udvikling i den måde, reglerne udnyttes på.

Adgangen til den amerikanske database skal derfor bruges til at styrke myndighedernes mulighed for at fastslå en asylansøgers identitet og dermed kunne træffe den korrekte afgørelse.

Det er forhåbningen, at adgangen vil kunne hjælpe myndighederne med bedre at afsløre forsøg blandt asylansøgere på at opgive falsk identitet.

Skal afdække om det kan lade sig gøre

Adgangen til databasen vil blandt andet kunne afsløre tilfælde, hvor en person er blevet nægtet asyl et sted under et navn, men så prøver at søge asyl i Danmark under et andet navn.

Mattias Tesfaye håber, at man på længere sigt vil kunne udvide adgangen til databasen til også at gælde andre sagsområder på udlændinge- og integrationsområdet, og at også flere andre danske myndigheder kan gøre brug af informationerne i databasen i deres arbejde.

Udlændinge- og Integrationsministeriet understreger i pressemeddelelsen, at det er en forudsætning, at det rent praktisk, teknisk og juridisk kan lade sig gøre for Danmark at få adgang til IDENT, hvilket forhandlingerne med USA i første omfang skal afklare.

Data for knap 30 år

IDENT - det lyder det fulde navn Automated Biometric Identification System - blev oprettet i 1994 og taget i brug i 1998

Databasen indeholder billeder af personen, fingeraftryk af begge pegefingre samt en række biografiske oplysninger (navn, fødselsdag, kendte aliaser og fødested).

Det er det amerikanske sikkerhedsministerium Department of Homeland Security (DHS), der har ansvaret for database.

IDENT må ikke forveksles, men gøres nok indimellem alligevel, med det centrale britiske nationale fingeraftryksystem, det går under navnet IDENT1.

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Held og lykke med den ide, men hvorfor tager Danmark ikke selv en DNA prøve på asylsøgere, for ikke nok med at der bliver snydt med identitet, der bliver jo også begået en overdådighed af voldtægter og andre forbrydelser, op i gennem Europa eller er det der Europol fuldstændigt ubrugeligt ?

Annonce