Annonce

Løkke skal have tre svar fra Trump

Lars Løkke kan ikke forvente at hente mange point hos vælgerne ved Trump-møde. Til gengæld kan han få svar på tre væsentlige politiske spørgsmål.
Normalt er det ret godt for en statsminister at møde den amerikanske præsident. Denne gang er der dog ikke meget goodwill at hente, når Lars Løkke torsdag besøger Trump i Det Hvide Hus.

Der er i hvert fald tre vigtige punkter på programmet, når statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) torsdag møder den nye amerikanske præsident, Donald Trump.

Der er tre spørgsmål som statsministeren skal have svar på:

  • Hvor stejlt står Trump i forhold til opgøret med klimapolitikken som Obama stod for?
  • Hvad forventer Trump at Danmark skal bidrage med til NATO, udover det vi allerede bidrager?
  • Hvor har Danmark amerikanerne i forhold til den russiske præsident?

Det er selvfølgelig altid en stor mediebegivenhed, når en dansk statsminister trykker hånd med lederen af den frie verden. Men denne gang er der måske ikke så meget at hente for Lars Løkke Rasmussen, når han møder en upopulær amerikansk præsident, hvis politiske dagsordener kolliderer med danske interesser.

Både anledning og symbolik
At Danmarks statsminister mødes med den amerikanske præsident så tidligt inde i dennes periode, kan både tilskrives at der er en anledning (100 året for den danske overdragelse af De Vestindiske Øer) men også at Danmark fortsat har en pæn stjerne i Washington D.C.

Hidtil har Trump mødtes med lederne af større lande som eksempelvis Storbritanniens Theresa May, Tysklands kansler Angela Merkelm Japan Shinzo Abe og den canadiske krammebamse Justin Trudeau.

I den officielle meddelelse om mødet fra Det Hvide Hus lyder det:

”Præsident Donald J. Trump ser frem til at byde Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen velkommen til Det Hvide Hus,”, og den fortsætter:

”Statsministerens besøg vil ske på aftenen før 100-årsdagen for Danmarks formelle afståelse af De Vestindiske Øer til USA. Under deres møde vil præsidenten og statsministeren diskutere de to landes stærke bilaterale forhold, og hvordan vi kan komme videre med vores fælles prioriteter, herunder udbygning af de allerede robuste økonomiske bånd, hvordan vi besejrer ISIS, og styrker vores fælles forsvar og sikkerhed, både bilateralt og gennem NATO.”

Der er ikke meget at vinde for Lars Løkke denne gang. Trump anses – bortset fra på de alleryderste afkroge af højrefløjen – som en tosse og der er derfor ikke noget at hente på den indenrigspolitiske scene ved at være alt for venlig ved præsidenten. Og omvendt er der nok ikke meget at hente på den diplomatiske scene, hvis Løkke går i clinch med Trump.

Der skal sælges vindmøller
Man kan selvfølgelig kun gisne om, hvad de to mænd vil tale om, men mon ikke at præsidenten vil komme ind på Danmarks økonomiske bidrag til NATO-alliancen. Forleden mødtes Trump med den tyske kansler Angela Merkel og efterfølgende skrev han på Twitter, at tyskerne skyldte ”store summer penge” til NATO og at USA skal betales mere ”for det stærke og meget dyre forsvar, det stiller til rådighed for Tyskland!”.

Amerikanerne er opsatte på at få deres NATO-allierede til at øge deres forsvarsbudgetter til 2 procent af BNP.  Officielt fordi de gerne vil have, at landene tager et større ansvar for det fælles forsvar, uofficielt fordi amerikanerne gerne vil øge deres eksport af militært isenkram.

Løkke vil på den anden side slå et slag for klimapolitikken og forsøge at få amerikanerne til fortsat at forpligte sig til at gennemføre en grøn omstilling, og dermed fortsætte med at købe dansk klimateknologi, som eksempelvis vindmøller.

De to kan desuden diskutere forholdet mellem NATO og Rusland, hvor Lars Løkke Rasmussen vil have muligheden for at få et førstehåndsindtryk af, hvor meget Donald Trump i virkeligheden er i lommen på den russiske præsident.

Derudover kunne man forestille sig, at Donald Trump ved denne lejlighed også præsenterede amerikanerne og Lars Løkke Rasmussen for den nye amerikanske ambassadør i Danmark. Den post har nu stået ledig i snart to måneder.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet