Annonce

Unge socialdemokrater siger fra: Nej tak til at sænke skatten på aktier

En regering skal måles på, hvad den gør for dem, der har mindst. Derfor bør Socialdemokratiet stå fast og ikke sænke skatten på aktier. Det skriver tre unge socialdemokrater i dette debatindlæg.
Foto: Emil Vendelboe
Svm-regering præsenteres på Amalienborg 15. december 2022
Vi er som unge socialdemokrater dybt bekymrede over, hvor Socialdemokratiet er på vej hen i den økonomiske politik. Hvor mange principper om lighed er vi parate til at vinke farvel til? 

Her på Netavisen Pio har FH advaret mod at sænke skatten på aktier - det synspunkt tilslutter vi os. Det er socialdemokratisk hjerteblod at kæmpe for at mindske uligheden mellem de rigeste og dem, der har mindst.

Socialdemokratiets holdning burde derfor være åbenlys, når regeringen diskuterer, om man skal sætte skatten på aktier i forbindelse med den lovede iværksætterstrategi.

Desværre vakler den socialdemokratiske del af regeringen. Det vil i vores øjne være pilskævt, hvis Socialdemokratiet vælger at gå med til at sætte aktieskatten ned, når analyser viser, at en lavere aktieskat vil forgylde landets allerrigeste. 97 af 100 kr. fra den foreslåede sænkning af aktieskatten vil gå til den rigeste tiendedel af danskerne. Den rigeste ene procent af danskere vil alene få 81 pct. af gevinsten! 

Det er den forkerte vej at gå for en socialdemokratisk ledet regering. Socialdemokratiet bør være garant for politik ført for almindelige mennesker – ikke velhavende aktiespekulanter.

stå fast på, at en regering skal måles på, hvad den gør for dem i landet, der har mindst

Vi ser desuden, at den økonomiske ulighed i Danmark vokser år for år og ikke har været højere de seneste 35 år. Et vigtigt parameter at måle en socialdemokratisk regering på og en af grundstenene i landets sammenhængskraft, hvor vi løfter i flok og kan spejle os i hinanden.

Regeringen har allerede gennemført massive topskattelettelser til fordel for landets rigeste, og de foreslåede sænkninger af aktieskatten vil være endnu mere asociale og skæve end de allerede gennemførte reformer.

Samtidig ser vi almindelige lønmodtagere i Europa, der protesterer på traktorer og i gule veste, fordi deres regeringer lader dem i stikken, mens uligheden stikker af. Her bør vi være det parti, der forstår og konsekvent fører politik for danskerne, som de er flest.

S kan miste sin legitimitet

Vi frygter, at Socialdemokratiet er ved at tage endnu et skridt hen mod en fordelingspolitik, hvor man fører politik for landets mest velstillede samfundsgrupper, der har deres på det tørre, mens alle dem med et almindeligt arbejde bliver hægtet yderligere af samfundsudviklingen. Den økonomiske politik er i gang med at undergrave al den legitimitet, som Socialdemokratiet fik under S-regeringen, og der er alt for få på Arne-pension, der får gavn af den nuværende økonomiske politik.

Når Socialdemokratiet åbner op for at sænke aktieskatten, er vores opfordring derfor tydelig. Se på, hvad der sker ude i verden og stå fast på, at en regering skal måles på, hvad den gør for dem i landet, der har mindst.

i stedet for at give endnu en udstrakt hånd til landets rigeste

Som Kim Larsen sagde: »De rigeste skal nok klare sig.«

Når det så er sagt, så mener vi bestemt, at man kan gøre mere for at forbedre vilkårene for landets iværksættere. Danmark står allerede stærkt, da vi to gange i træk er kåret som verdens bedste land at drive virksomhed i, men der kan selvfølgelig gøres mere.

En socialdemokratisk vinkel bør i stedet være at se på at fjerne bureaukratiske regler og dokumentation, der spænder ben for iværksætterdrømme, ændre på princippet om lagerbeskatning og give iværksættere bedre adgang til crowdfunding og crowdlending. Det er langt bedre forslag, som kan hjælpe innovative iværksættere med en god idé, i stedet for at give endnu en udstrakt hånd til landets rigeste. Det er forslag, der styrker iværksætteriet uden samtidig at undergrave vores solidariske samfundsmodel. Det burde hele regeringen, men særligt Socialdemokratiet, kunne forstå.

Næstformand i Internationalt Udvalg i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom.

Forretningsudvalgsmedlem i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom

Kandidat til Borgerrepræsentationen for Socialdemokratiet. Fhv. formand for Frit Forum København.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Skattenedsættelse på aktier ville være en rigtig god idé for os småsparere. Enig i at, spekulanter skal beskattes - og helst som indkomstskat. Men lad den første kvarte million i afkast (udbytte og evt. kursstigning) være skattefri. Mange småsparere er presset, selv om de blot vil forsøge at sikre deres alderdom. Alle må forvente, at den vanvittige folkepension forsvinder en dag - og derfor selv skal have en opsparing!

Jeg må - som sædvanlig - erklære mig helt enig med DSU.

Jeg er i det hele taget ret overbevist om, at SVM kan blive et rigtig dyrt bekendtskab for Socialdemokratiet. Og sikkert også for Venstre, men det er jeg nu noget mere ligeglad med.

Og vi gamle har jo aktiesparekontoen.

Jeg forstår overhovedet ikke at det kan være et emne til diskussion. Danmark deler milliarder af kroner ud til militær, krigdhjælp, erhvervstilskud, skattelettelser og højere lønninger.
Det er pinligt for det danske, at man lader de fattigste betale gildet. Folkepension og overgangsydelser bliver bevidst udhulet i håb om at pensionisterne emigrerer eller snart ikke kan mere.
Det er ikke nyt, at regeringer tænker sådan - jeg tror ikke der er mange vælgere fra de blå partier der gemmer sig blandt disse grupper.
Der er mest pinligt for socialdemokraterne, som er den der skal passe på de svageste. Socialdemokratiet vælger at give tilskud til nogle få ældre, så det blot dr de næstfsttigste der bliver slagtet.
Jeg ved hvorfor jeg ikke stemmer socialdemokratisk længere. Ved du hvorfor du gør det - det bliver også din tur , måske før du aner det!

At indføre en lavere skat på "arbejdsfri" indtægter som aktieudbytte og obligationer end dem som gælder for lønindtægter, er uforståeligt for mig. Hvis der er "råd" til skattelettelser må det først og fremmest gælde dem med den laveste løn, alt andet er usolidarisk. Men SVM-regeringen gør jo det stik modsatte, giver de største skattelettelser til dem som tjener mest, og det bakker socialdemokratiet op om, ja meget har ændret sig siden Nyrup var statsminister.

Pensionisterne har mette lagt for had, de er den befolkningsgruppe der har mindst at leve for, alligevel
får de den laveste% sats i lønforhøjelse, alt imens mette rejser rundt og deler penge ud.