Top-10: Coronakrisens grådigste mennesker og virksomheder

Det er ikke alle mennesker og virksomheder som udviser lige stort samfundssind under krisen.
Foto: Wikimedia Commons
Amazon-ejer Jeff Bezos.
Imens de fleste mennesker og virksomheder efter bedste evne forsøger at komme igennem coronakrisen, samtidig med at de udviser samfundssind, så er der øjensynligt stadig  en lille håndfuld, som mest ser krisen som alle tiders mulighed for at tjene gode penge.

Netavisen Pio har samlet de værste eksempler på virksomheder og personer, som har brugt coronakrisen til at berige sig selv.

 

10. Investor Lars Tvede

Den danske erhvervsmand Lars Tvede tjener millioner på vores andres ulykke.

Gennem aktiespekulation har han tjent sit livs hurtigste fortjeneste, fortæller han ifølge B.T. 

Han forudså, at aktiekurserne ville rasle ned, og at kursfaldet på det internationale marked ville betyde, at aktiemarkedet ville kollapse.

“Jeg har fået et afkast på over 100 (procent, red.). Det er på de penge, som jeg har investeret i det,” fortæller han til B.T. uden dog at sætte konkrete tal på. Tvede lover efter hårdt pres, at ville stoppe sine spekulationer.

Smart Lars, måske også lidt for smart.

Læs hele historien her.

 

9. Grådige amerikanske top-politikere

Et er at man som - den stærkt omdiskuterede erhvervsmand - Lars Tvede forsøger at forudsé kriser og handler på det. Det er jo trods alt kun andre investorer man snyder.

Noget andet er, at have fortrolig viden, som man udnytter til egen vinding.

Det har en række amerikanske politikere gjort, efter de fik en fortrolig briefing om coronavirus kort efter nytår, og begyndte at sælge ud af aktiebeholdningen, for at sikre sig mod tab.

Det er ulovligt, men også ekstra uhæderligt, fordi de samme politikere overfor offentligheden fastholdt, at coronavirussen ikke var noget større et problem og at USA' ville være godt forberedt på krisen.

Det er politikere, når politikere er allerværst.

Læs hele historien her.

 

8. Jensens Bøfhus

Den kendte bøfkæde fortsætter faglig strid og lockout under krisen.

Jensens Bøfhus har i længere tid kæmpet med fagforbundet 3F for at få en billigere overenskomst, hvor timelønnen for tjenere ligger 20 kroner lavere end den nuværende.

En af kædens tillidsrepræsentanter har opfordret direktøren til at vise empati over for de lockout-truede ansatte, som står i en ekstra svær situation pga. corona-epidemien - men indtil videre er der talt for døve ører.

Læs mere om historien her.

 

7. Per Ulrich Karpf, dømt svindler

Den dømte svindler Per Ulrich Karpf har forsøgt at få nye “kunder” under coronakrisen.

I denne uge har han indrykket en stor annonce i bl.a. Berlingske med teksten: “Fosser pengene ud af din virksomhed lige nu? Så står jeg og mit callcenter klar til at hjælpe dig igennem den krise, vi står i netop nu!’.

Han lover desuden pengene tilbage, hvis ikke virksomhederne “opnår de forventede resultater”.

Per Ulrich Karpf er dømt for svindel flere gange, og blev senest idømt fem års fængsel for bedrageri i 2015. Dommen indeholdt en reststraf på to år fra en tidligere dom, og da han blev dømt i byretten, konstaterede dommeren: “14 dage efter at du er ude, så går du i gang igen.”

Per Ulrich Karpf fortæller, at han forgæves har forsøgt at indrykke annoncen i flere medier, men kun Berlingske gik med til at bringe den.

Efter at andre medier har skrevet om annoncen, har Berlingske dog beklaget at de bragte den og tilføjer, at der "er etableret en skærpet opmærksomhed i forhold til eventuelle andre annoncer, der særligt i forbindelse med coronakrisen kan være problematiske".

Læs hele historien her.

 

6. Danske Bank

Corona eller ej, der er udbytte på vej.

Danmarks største bank, Danske Bank, fastholder trods corona-krisen sine planer om at udbetale 7,3 milliarder kroner i udbytte til aktionærerne - ejerne - på baggrund af 2019-regnskabet.

Nationalbanken - og bankernes egen brancheorganisation FinansDanmark - henstiller ellers til, at banker og institutter ikke udbetaler udbytte. Nationalbanken mindede om, at bankerne netop har fået en håndsrækning fra regeringen i form af ekstra råderum - et råderum, der nu ikke bør anvendes til “at udbetale udbytter”.

Danske Bank mener, at planerne om udbetaling af milliard-udbytte på baggrund af 2019-regnskabet er i tråd med anbefalingerne fra myndighederne:

Senere har banken forsøgt at trække lidt i land, nu hedder det at man “genovervejer at udbetale udbytte”.

Det er en ommer, Danske Bank.

Læs hele historien her.

 

5. Rising Pharmaceuticals

Den amerikanske præsident Donald Trump har på et pressemøde fremhævet stoffet klorokin, som et malaria-lægemiddel, der af nogle forskere vurderes til måske at kunne kurere af coronavirus.

Det fik Rising Pharmaceuticals, et selskab baseret i New Jersey, til at hæve prisen på klorokin med lige knap 100 procent.

Virksomheden forsvarede beslutningen med, at man skulle bruge pengene på at holde produktionen i gang, nu hvor efterspørgslen steg.

Virksomheden har siden sænket prisen igen - formentlig fordi efterspørgslen på midlet alligevel ikke bliver så stor, før det er klinisk testet om det rent faktisk kan kurere sygdommen.

Læs hele historien her.

 

4. Harald Nyborg

Alle former for mundbind og håndsprit er i høj kurs i disse dage. Og det har blandt andet fået detailkæden Harald Nyborg til at sætte deres priser op.

Harald Nyborg hævede for tre uger siden deres priser på ansigtsmasker til tæt på det dobbelte af normalt.

Heldigvis stod tænketanken Cepos klar med et opmuntrende ord. Når priserne stiger, så er folk mere forsigtige med, hvor meget de bruger, og så holder det længere, forsøgte man at bruge som argument.

Der er vist nogen, som ikke har helt rene hænder, Harald.

Læs hele historien her.

 

3. Donald Trump, præsident

Mens andre har travlt med at bruge krisen på at berige sig selv, så har den amerikanske præsident i stedet brugt krisen på at angribe sine politiske modstandere.

Den amerikanske præsident er gået helt i selvsving over corona-krisen, som han blandt har forsøgt at omdøbe "Chinese Virus" eller "Wuhan Virus".

Det er altid nemt at være efter Trump, men den amerikanske præsident er en af de hovedansvarlige for at USA endnu ikke rigtigt er kommet op i omdrejninger, når det handler om at håndtere krisen. Donald Trump nægtede i begyndelsen overhovedet eksistensen af virussen som han kaldte “hoax”.

Det var i stedet mere eller mindre overladt til delstaterne, at håndtere krisen .

Donald Trumps hang til forskellige konspiationsteorier har fået flere ledende embedsfolk til offentligt at tale præsidenten imod.

Ikke god stil, Donald.

 

2. Anders Holch Povlsen, Bestseller

Bestseller-milliardæren Anders Holch Povlsen, der har en personlig formue på anslået 35 milliarder kroner, har virkelig ikke forsøgt at udvise nogen former for samfundssind.

Ikke alene valgte virksomheden prompte at fyre 750 medarbejdere i Danmark, frem for at vente på muligheden for sende dem hjem med lønkompensation, men nu afviser Bestseller også at betale husleje.

Ekstra Bladet kan således fortælle, at Bestseller-koncernen har besluttet ikke at betale husleje for deres butikker. Bestseller har blot sendt et brev til udlejerne om, at tøj-koncernen først vil genoptage huslejebetalingen, når corona-krisen engang er overstået.

Bestseller omsatte i seneste regnskab for 26 mia. kr. og tjente 2,8 mia. kr. før skat.

Bestseller formulerer i øvrigt selv deres virksomhedskultur i værdierne "One World, One Philosophy, One Family". Det er med de seneste eksempler tydeligt, at det ikke så meget er medarbejderne, men mere familien Holch Povlsen, som sloganet hentyder til.

Læs hele historien her.1. Jeff Bezos, Amazon

Verdens rigeste mand, 56-årige Jeff Bezos, der ejer Amazon, har bedt offentligheden om hjælp til at betale medarbejdernes sygefravær.

På trods af en formue på et sted mellem 110 og 140 milliarder dollars, afhængig af hvor man kigger på internettet, valgte Amazon alligevel at tigge om donationer fra offentligheden til at betale for sygefravær til virksomhedens ansatte.

Amazon lagde til at begynde med 25 millioner dollars, knap 200 millioner kroner, i fonden, men man åbnede alligevel op for muligheden for, at folk og virksomheder kunne bidrage til fonden.

Det skabte naturligvis en del røre, at et af verdens største firmaer på den måde løber fra deres ansvar.

Amazon har siden opdateret hjemmesiden med en tekst, hvor det fremgår, at man ikke forventer donationer - selvom det stadigt er muligt at hjælpe Bezos og kompagni med at betale sygefravær.

Det er sgu nærigt af verdens rigeste mand, Jeff Bezos.

Læs hele historien her.

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook

Kommentarer

Hvad skal mennesker med PENGE når de er døde ? COVID 19 vil komme til at lære folk ganske meget overalt.Men,forinden kommer det desværre nok til FØRST at koste vildt mange menneskeliv.

Kære Thomas
Hvem er du egentlig, for dine udtalelser tyder på du er en lille misundelig mand som er gal på samfundet.

Thomas er en tåbe der hader 3F og hvis du ser på hvad han skriver om alt tror jeg han rigtige hedder Martin Thorborg. En mand der føre sig frem uden han ved en skid om den virkelige verden

Lige den med at Trump kalder det en kinesisk virus, må vist være under bagatelgrænsen for, hvad der kan regnes for et problem. Den kommer i det mindste fra Kina - i modsætning til den spanske syge, som ikke kom fra Spanien, men alligevel har beholdt sit navn i mere end 100 år.

METTE FREDERIKSEN har gjort det ganske godt. Fin statsminister. Efter flere år med et land i blå farver blev det endeligt muligt for DANMARK at få et socialdemokratisk "overhoved". Mange åndede nok lettet op.Og mange så hen til at nu skulle der rettes op på alt det "skæve" der i årevis var overgået Danmark. Et Danmark med ulighed af format. Nu står landet så DESVÆRRE som resten af verden i en FORFÆRDELIG situation. Fordi COVID 19 dræberen har ramt landet.Den siddende regering har gjort det rigtige.Nemlig at lukke det meste NED. Også grænserne. For DE skal da naturligvis være LUKKET. Og måske skal landets STØRSTE byer også dæmpes ned med hensyn til den "trafik" der må gå ud og ind af dem.Sådan at KUN livsvigtige og forretningsrelaterede områder dækkes. METTE FREDERIKSEN må føle sig lidt PRESSET. Hun er op imod stærke kræfter, der igen og igen,og mere og mere tæller aktier og kontantbeholdning. Kræfter der gør menneskeliv op i HVAD de enkeltvis koster. Hvad er MENINGEN ? Allerede nu spekuleres der kraftigt i HVORNÅR DANMARK "åbner" igen. Og man lægger regeringen i PRES og forlanger en "PLAN" og næsten en DATO en sådan "åbning",og for hvordan landet skal komme videre når Covid 19 har "lagt sig". HVEM ANER EN PIND OM HVORNÅR COVID 19 "lægger sig" ? INGEN....Alle skal bare være LYKKELIGE for at overleve. Menneskeliv ER det vigtigste. Uden tvivl står folk fra "de blå rækker" voldsomt parat til ved mindste anledning at sætte "kiler ind",så de snarest kan overtage "butikken". Og afsætte regeringen. Derfor skal enhver støtte op om METTE FREDERIKSEN og den siddende regering.Såfremt "de blå" her midt i en svær svær krisetid, igen overtager styret ,vil alle Danmarks FATTIGE, blive sendt direkte ud i en langt større FATTIGDOM, end den de må opleve nu. Der vil blive skåret ind til benet vedrørende landets allermest "socialt udsatte" og fattigste grupper. "De blå" vil promovere sig selv FREM ved at LEFLE med "hjælp" til selvstændige erhvervsdrivende,virksomheder og i øvrigt alle tænkelige firmaer. Hver og en der blot kan "kravle" vil blive "pisket på plads" for at knokle. Uanset om helbreddet rækker. Der vil være "ro på borgen"en tid endnu. Men,"timen vil komme",så kommer "KRAVENE". Man vil gøre ALT for at PRESSE regeringen til det absolut yderste. Blot for det eneste,at få "magten" tilbage.

Thomas
Gå dog hen et sted hvor vi kan slippe for st se dine udtalelser, for du er stadig en lille misundelig mand og gud ske lov ikke 3 Fer, med de ejendommelige meninger.

HR THOMAS. Ingen empati og holdninger under lavmål. Hvem er du dog ?

En for tidlig "genåbning" af Danmark vil være en menneskelig KATASTROFE,der vil koste menneskeliv af format. Alle i alle aldre, der IKKE kan klare COVID 19 smitten, vil bukke under som ofre. Hvordan kan penge være mere værd end mennesker ? Den borgerlige fløj øjner en kæmpechance for igen at kunne danne regering. Derfor skal METTE FREDERIKSEN nu PRESSES hårdt, blot med det i sigte at kunne vælte den siddende regering.

….. du kan kun på hånlig vis gentage dig selv mister THOMAS.

@IKA- godt skrevet. Stor ros til regeringen/ Mette Frederiksen. Ham der "Thomas" eller hvad han nu hedder, syntes kun at have et formål, nemlig hele tiden at kile sig ind i debatten med negative, asociale kommentarer. Syntes at være en bitter mand. Dernæst, du har fuldstændig ret når du skriver, at nogle i den blå blok, useriøst forsøger at lægge pres på regeringen ved at bede regeringen om en plan og næsten en dato for, hvordan landet skal komme videre efter denne krise. ( særligt venstre og konservativ). Fuldstændig vanvittigt tanke, at det allerede på nuværende tidspunkt skulle være muligt, at have en sådan plan klar. Da jeg hørt venstres formand Ellemand komme med disse bemærkninger, var min første tank, at han jo var misundelig og en dårlig taber ved valget. Pape ikke en drøjt bedre. De kan simpelt hen ikke glemme deres valg nederlag og prøver på- set fra min vinkel- at angribe regeringen. Usselt i denne svære tid, hvor netop sammenhold er nøgleordet.

Tak Erik Jensen. Håber vort lands dygtige statsminister kan holde skansen. Og ikke lade sig skræmme af
den blå flok der kun står og venter på at overtage landet.STØT OP OM METTE FREDERIKSEN.
SKRÆMMENDE er det at opleve hvordan der ude i befolkningen STADIGVÆK er personer der kalder CORONA "opstanden" for HYSTERI. Og taler om COVID 19 som om det bare er en helt almindelig influenza. De finder nok ikke ud af at COVID 19 IKKE er noget sådant før de SELV bliver ramt af virus. Og må lægges på intensiv og derefter i respirator. Dødstallet har netop rundet 65 personer. Det tager fart. Hvordan kan nogen arrogant kalde COVID 19 for "hysteri" ? Og "almindelig influenza" . Det er en HÅN mod alle der allerede ER døde af denne frygtelige virus,at tale om sagen på den måde. Hvad tydeligt viser at der desværre er FOR MANGE der mangler hjerte for andre. INGEN ER UDØDELIGE. Og INGEN kan "bestikke døden". Døden "går ikke bare videre til naboen".

Der er mange måder at kede sig på. Og mange måder at være BLÅ på. Kan du ikke tage på rejse THOMAS ?

Det er da dig der ER og bliver "brændt af" mister THOMAS. Vi andre har det udmærket.

Hele verden er lukket ned på grund af COVID 19. Danmark er også lukket.Regeringen PRESSES fra alle sider til at skulle GENÅBNE landet.Men, HVAD ER DER AT LUKKE OP TIL ? HVAD AFHJÆLPER EN KORT NEDLUKNING ? Virus holder sig ikke tilbage. Det er kun stilhed før stormen. HVAD KOMMER ALLE SAMFUNDETS FYSISK SVAGE GRUPPER TIL AT GÅ IND TIL,NÅR "MØLLEN" KOMMER TIL AT DREJE IGEN ???? Hvad med DEM der ikke kan klare et COVID 19 angreb ? Astmaramte,kolramte,cystisk fibrose ramte, immundefektramte,Diabetikere,hjertepatienter,dialysepatienter,Cancerramte,folk på stærke mediciner,samt folk over 5o år,og mange mange andre der bare af en eller anden årsag IKKE er stærke nok.Deriblandt også YNGRE. Betyder disse mange borgergrupper INTET ? Er de iforvejen riges kapitaler mere værd end DEM ? Drejer alting sig udelukkende kun om mammon ? Om kurser, aktier,og bankbeholdning?
Bare pengetanken er fuld så blæs på resten. Hvad er det for en ynkelig mentalitet ? Et samfund der sender sine allersvageste grupper direkte ind i "løvens gab". LEV ELLER DØ. Det er penge det gælder.
HVAD er mennesket da vel blevet med sådan en indstilling ? De svageste grupper er ofre for "russisk roulette".

Midt i folket på Borgens snak om "genåbning" af landet,kunne emnet "AKTIV DØDSHJÆLP, være et yderst relevant emne at drøfte samtidigt.Da rigtig MANGE muligvis vil ønske sig hurtigt døde,når de sygdomsramte af COVID 19 virus, vil komme til at ligge lidende i hobetal på intensiv.Og i respirator. CORONADØDEN som scener fra de værste rædselsfilm. HVORFOR SKAL samfundets fysisk svageste DOG ENDE DERES LIV PÅ EN SÅ GRUSOM MÅDE ? BØR DET IKKE VÆRE ETHVERT MENNESKES RET,SELV AT KUNNE BESTEMME,OG SIGE NEJ TIL AT LEVE,NÅR LIVET IKKE LÆNGERE ER VÆRDIGT ? Er det måske værdigt at blive KVALT langsomt, fyldt op med plastslanger og slimsug ? Imens en "maskine trækker vejret" for patienten ? Det giver ingen som helst mening at nogen skal DØ på en så frygtelig måde. Dødstallene verden over taler tydeligt.Altfor tydeligt.

Du har mange "navne "Mister THOMAS...Men,hold dig til dine EGNE ord. Hvis der er mere i hovedet.

Danmark har netop rundet 77 COVID 19 døde. Det er 77 FOR MANGE. En HÅN mod befolkningen at høre "sundhedsfolket " tale om at der nu er "respiratorer nok", til at "sundhedsvæsnet vil kunne klare" de smittede der måtte komme.Såfremt "Danmark" vil blive "åbnet" efter påske. Som om det KUN drejer sig om hvad og hvor meget hospitaler og sundhedspersonale vil kunne klare. Der står fandme da meget mere på spil. Nemlig FOLKS LIV. Tusindvis af menneskeliv står på spil. Betyder DET INGENTING ? Det giver ingen mening at nogen tænker UDELUKKENDE i "immunitet",og arrogant fortæller befolkningen at "VI ALLE SKAL SMITTES MED COVID 19" !!!! Det skal vi bestemt IKKE !!!!! Covid 19 smitte må og skal BEGRÆNSES for at undgå dødsfald på dødsfald af en virus, menneskegrupper IKKE kan tåle.ALLE skal afgjort IKKE smittes.Det bør DANMARK stå sammen om. !!!

Thomas, jeg er sprunget nogle artikler ned, idet jeg ikke synes Jensens Bøfhus kan bære at blive afsporet yderligere og da du jo får en høj løn for ikke at udføre arbejde, men for at udbrede dig på Pio dagen lang, tillader jeg mig at kommentere her, hvor det vel hører hjemme.
Jeg er da glad for du indrømmer både du og din arbejdsgiver undlader at deltage og betale til fællesskabet ved at være uorganiseret. Det er jo ægte borgelig politik, en rigtig venstre mand.
Borgelig regerings velfærdssamfund, ja KUN til de rige, men social velfærd kender du jo så ikke noget til. Det du omtaler med velfærd og veksler mellem Anker og Italien og Frankrig, ja det er jo netop det du og dine ligemænd ønsker, at pøblen skal ligge på knæ og bede om at arbejde for 50 kr. i timen for du og ligemænd kan tjene kassen, tidligere benævnt som slaveri. Så det kalder du velfærdssamfund.
Ja det er en uhyggelig lille del der bor i skattely, men desværre den lille del der har alle pengene og dine støtter i den borgelige loge, ønsker ikke at ryste deres formuer, bagatelliserer det med, det er så forsvindende lidt der kan hentes fra dem, men viljen mangler.
DONG kunne da stadig have global indflydelse på danske hænder, faktisk tror jeg pensionskasser og fagbevægelsen havde meddelt interesse i at købe og så kunne skat og overskud jo passende være blevet i Danmark.
Min slut bemærkning skal være, hvad får dig til at synke så dybt med dine holdninger, at du nedlader dig til at kommentere i Land og Folk avisen.?

Der er ting der aldrig blev belyst ved dong handelen fik pensionskasserne de samme tilbud som feks hvad var værdien
på dong. Goldman-Sachs fik vist (var det 20%)til en værdivudering der var lagt laver end det man tilbød pensionskasserne ???

Thomas, så sandt så sandt. Hvis det stod til mig var der ingen der fik lov til at have mere end 50 tusinde i kufferten ved afrejse fra Danmark og hvis der skal flere midler over grænsen fra Danmark, skulle der følge bevis for at det er penge der arbejder i udlandet til fordel for Danmark.
Så lige for at rette en komplet latterlig misforståelse, fagbevægelsen er ikke en politisk forening, men alene en forening der arbejder for bedre forhold, også løn til de dansker der ønsker at deltage og være medlem. Det er så heller ikke nogen hemmelighed, at fagbevægelsen peger på venstre fløjen også kaldet rød stue og dette kan meget simpelt forklares ved, at det er på rød stue der arbejdes for samme indstilling. Blå stue meget mere til de få, rød stue lidt mere til de fleste. Hvad synes du vi skal vælg Thomas.

Vælger da helt klart "rød stue".
At kunne rejse i den målestok man lige har erfaret,... viser tydeligt at enormt mange borgere, har mere end MEGET, når det gælder økonomisk overskud. En valfart uden lige. Desværre med en helt særlig "souvenir" i bagagen. COVID 19.
Uden en fagbevægelse ville det se sort ud for mange lavindkomstgrupper og mange mange andre.

Stop nu med at kommentere på stakkels "Thomas" hadefulde kommentarer.
Ignorer blot hans opslag ;)

Thomas, jeg elsker dig, du er for vild mand!! du møder sindsyg modstand herinde og fortsætter! jeg vil sku møde dig! det er som om resten af flokken herinde ikke helt læser det du skriver ( jovist det bliver lidt personligt hen af vejen ), men du kommer med nogle interessante synspunkter, som ja, folk lukker øjnene for -.-

Er hverken politisk aktiv, eller passiv, er her vist bare :D som slagter hvor hygiejne altid er i højsædet, og da folk ikke har mistet appetitten, har jeg intet mærket til denne krise, så der er jeg vel heldigt stillet o.o

Hvorom alting er, hatten af Thomas! du må se og komme på facebook, sikke diskussioner jeg kan være vidne til :D