Annonce

Mette F.: "Jeg har ingen planer om at gå af"

"Jeg er ikke på noget tidspunkt blevet advaret, jeg har overholdt min sandhedspligt, og jeg har ikke haft til hensigt at vildlede nogen," siger statsministeren
Foto: regeringen.dk
Statsminister Mette Frederiksen (S)
"Jeg er ikke på noget tidspunkt blevet advaret, jeg har overholdt min sandhedspligt, og jeg har ikke haft til hensigt at vildlede nogen."

Sådan siger Mette Frederiksen (S) på et pressemøde i Statsministeriet fredag formiddag - på baggrund af Minkkomissionens beretning, og den voldsomme kritik, som den indeholder af især det daværende Miljø- og Fødevareministeriet og Statsministeriet.

Kommissionen bekræfter det, jeg hele tiden har sagt

"Kommissionen bekræfter det, jeg hele tiden har sagt, at jeg ikke vidste, at der manglede hjemmel, og at jeg ikke havde til hensigt at sige noget, der ikke var korrekt."

"Det var det centrale spørgsmål, kommissionen blev nedsat for at afdække," siger Frederiksen, der på den baggrund konkluderer, at hun fortsætter som statsminister:

"Jeg har ingen planer om at gå af."

Tager kritikken meget alvorligt

Statsministeren understreger, at S-regeringen tager den rejste kritik meget alvorligt:

"Det er en rapport, der rejser en massiv og markant kritik af regeringens beslutning. Det er en kritik, vi tager alvorligt," siger statsminister Mette Frederiksen.

Om den alvorlige kritik af departementschef i Statsministeriet, Barbara Bertelsen, og ni øvrige embedsmænd, som Minkkommissionens beretning rejser:

"Der er en række navngivne embedsmænd, der får alvorlig politik. Der går nu en procedure i gang. Her får vi rådgivning fra Medarbejder- og Kompetencestyrelsen. Jeg går ud fra at arbejdet går i gang med det samme."

Undervejs i pressemødet føjer statsministeren til, at hun fortsat har tillid til Barbara Bertelsen.

Overfor minkavlerne understreger statsminister Mette Frederiksen (S), at det var en nødvendig beslutning at slå samtlige mink ihjel. Men hun beklager - og undskylder - meget den frustration forløbet har medført:

"Jeg ved, at I mistede jeres livsværk. Det er jeg smerteligt bevidst om. Det forløb vil jeg gerne undskylde over for jer. Selv om det var en beslutning, der gik hurtigt, var det en nødvendig beslutning, også den dag i dag."

Statsministeren understreger også, at mink-forløbet allerede fik politiske konsekvenser tilbage i november 2020, hvor daværende miljø- og fødevareminister Mogens Jensen (S) trak sig som minister. Og Miljø- og Fødevareministeriet blev delt op i to selvstændige ministerier.

Vil indføre en rådgivningspligt

Mette Frederiksen og S-regeringen har en række forslag til, hvordan lignende fejl undgås fremadrettet:

  • Regeringen vil drøfte med Folketinget, om der bør indføres en rådgivningspligt for regeringer med Folketinget i ekstraordinære krisesituationer.
  • Et demokratiudvalg, der kikker på organiseringen af regeringens arbejde, om samspillet mellem politikere, embedsmænd og særlige rådgivere. Udvalget skal også se på offentlighedsloven.
  • Stramme op på procedurer internt i regeringens arbejde. Blandt andet skal det fremadrettet sikres, at såfremt der på et møde i et regeringsudvalg opstår en hel ny beslutning (Som det var tilfældet på regeringens koordinationsudvalgsmøde 3. november 2020), så skal beslutningen sendes tilbage til ressortministeriet til fornyet behandling.

Mette Frederiksen understreger på pressemødet, at det i november 2020 var regeringen selv, der gjorde opmærksom på den manglende lovhjemmel til at aflive samtlige mink.

Samlende konkluderer statsministeren:

Vi tager den kradse kritik til efterretning, og vi handler på den

"Vi tager den kradse kritik til efterretning, og vi handler på den."

På pressemødet optræder ud over statsministeren også justitsminister Mattias Tesfaye (S), fødevareminister Rasmus Prehn (S), sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og erhvervsminister Simon Kollerup (S).

Justitsminister Mattias Tesfaye understreger, at der med Minkkommissionens beretning ikke er grundlag for at rejse en rigsretssag mod Mette Frederiksen.

Han opregner i den forbindelse, at skyldsspørgsmålet i Instrukskommissionen "var meget tydeligt" med hensyn til daværende integrations- og udlændingeminister Inger Støjberg. Stik modsat Minkkommissionens beretning, der med hensyn til statsminister Mette Frederiksen side 838 konkluderer:

"Kommissionen finder således, at Mette Frederiksens udmeldinger på pressemødet den 4. november 2020 objektivt set var groft vildledende, men at Mette Frederiksen subjektivt ikke havde viden herom eller hensigt hertil."

SF: Ingen grund til advokatundersøgelse eller rigsret

Det er op til Folketinget at afgøre om Minkkomissionens beretning skal have konsekvenser for S-regeringen.

Det ene af regeringens tre støttepartier, Enhedslisten, oplyste torsdag, at partiet ikke finder, at beretningen giver anledning til parlamentariske konsekvenser for regeringen.

SF - endnu et af regeringens støttepartier - meddeler fredag i en mail til Netavisen Pio, at partiet ikke ser nogen grund til at gå videre med advokatvurderinger eller rigsret på baggrund af Minkkommissionens beretning.

Ifølge SF's retsordfører, Karina Lorentzen, har SF haft to kriterier, som partier har vurderet sagen ud fra: Har statsministeren begået noget bevidst ulovligt. Og har hun løjet for Folketinget:

Derfor ser vi i SF hverken grund til at gå videre med advokatundersøgelser eller rigsret

"Modsat Støjberg-sagen, hvor der var begået ulovligheder, advaret imod det OG løjet for Folketinget, er ingen af delene tilfældet her. Derfor ser vi i SF hverken grund til at gå videre med advokatundersøgelser eller rigsret."

Karina Lorentzen lægger ikke skjul på, at sagen er alvorlig. Derfor vil SF nu overveje, hvordan partiet vil reagere:

"Til gengæld er der ingen tvivl om, at forløbet er voldsomt kritisabelt. Kommissionen kalder det forceret. Derfor vil vi nu overveje, hvordan vi reagerer på det. Og her melder vi, når vi har læst endnu dybere ned i materialet." 

Regeringens tredje støtteparti, De Radikale, ønskede torsdag ikke at drage konklusioner på baggrund af Minkkommissionens beretning. Partiets politiske ordfører, Andreas Steenberg, understregede, at han og partiet i stedet vil tage sig "den nødvendige tid" til at dykke ned i beretningen, før partiet konkluderer.

Forventningen er at De Radikale senest melder ud i løbet af weekenden.

De Radikale har indkaldt medlemmerne af hovedbestyrelsen samt folketingskandidater til en "fortrolig politisk drøftelse" lørdag på baggrund af den "alvorlige rapport", som Minkkommissionen offentliggjorde torsdag.

Det fremgår af en mødeindkaldelse, som TV 2 har set. Dermed ser det ud til, at De Radikale melder deres position ud i løbet af lørdag.

Status er herefter, at Enhedslisten og SF fortsat står bag S-regeringen, mens De Radikale fortsat overvejer sin stilling.

Blåt pres på De Radikale

Partierne i blå blok mener, at kritikken af regeringen i MInkkommissionens beretning er så alvorlig, at der skal foretages en advokatundersøgelse - med henblik på at klarlægge, om der er grundlag for at rejse en rigsretssag mod Mette Frederiksen.

De blå partier appellerer kraftigt til De Radikale om at tilslutte sig blå bloks krav om, at Minkkommissionens beretning bliver genstand for en uvildig advokatvurdering.

Opdateret kl. 13.30 med SF's position fredag

Opdateret kl. 16.30 med oplysning om indkaldelse af De Radikales hovedbestyrelse lørdag

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Bliv du roligt hvor du er Mette, du har både 'nosser' og ben i næsen. Respekt.

Statsminister Mette Frederiksen er en af de anstændige politikere på Christiansborg, som stadig har værdierne og moralen på plads. I modsætning til det Blå Svindlerhold, som ikke kan åbne munden uden respektløs og konspirerende tale under bæltestedet.

Skal det uværdige Blå Svindlerhold virkelig have lov til at stille med en statsminister? NEJ TAK.

det Blå Svindlerhold
det uværdige Blå Svindlerhold

"Statsminister Mette Frederiksen er en af de anstændige politikere på Christiansborg" ja når barren sættes lavt så kan meget lade sig gøre.

skal MF være statsminister på de radikales premisser??? DET skal blive MEGET spændende at se
.

Mette F og Barbara B bør have ros fordi de turde tage en beslutning, der reddede mange ting. Havde man vidst at der manglede hjemmel til zone tre, kunne det jo være sagt og lovhjemmel komme på plads mega hurtigt. Nu bruger de blå alt hvad bruges kan for at vælte regeringen. Det er komisk at se Pape puste sig op, han som stemte for at man fredede Claus Hjorts immunitet. Det var en cool, også ydmyg Mette F. Der gav uforbeholden undskyldning til minkavlerne over den smerte de har lidt, men beslutningen var nødvendig, det var folkesundheden man handlede med ellers. Og så gider jeg ikke se hykleriet hos Pape og Ellemann, de som afbrød Irakkommissionen, som fredede Hjort, Løkke og andre igen og igen med DF stemmer. Og DF og NB som fredede en politiker som beviseligt og trods advarsler gjorde hvad hun ville.
Og blev dømt. Hun højnes, undskyld jeg brækker mig over de blød hykleriske retorik

Ikke en eneste mink blev aflivet ulovligt

https://piopio.dk/ikke-en-eneste-mink-aflivet-ulovligt-af-myndighederne

Til gengæld snød minkavlerne i stor stil myndighederne. De sendte falske prøver af minkene ind til myndighederne. De undlod at lade dem selv og deres ansatte teste. De undlod at tage teelefonen når myndighederne ringede. Mange i Nordjylland, havde ægtefæller der arbejdede på plejehjem og lignende, der heller ikke lod sig teste. Der var stor overdødelighed på de Nordjyske plejehjem.

https://piopio.dk/ikke-en-eneste-mink-aflivet-ulovligt-af-myndighederne

Så minkavlen kostede allerede dengang mange livet. Tendensen kunne have spredt sig til hele minkbranchen, hvis der ikke så hurtigt var blevet sat en stopper for det. Og nu forsøger minkavlerne at vaske sig uskyldsrene.

Pape og Ellemann må ikke tale i min stue, toner de frem på skærmen, bliver der slukket for lyden. Jeg får det formedelst dårligt når jeg hører deres underlødige retorik, som er så forudsigelig, at det gør ondt.

Mette F og Barbara B bør have ros fordi de turde tage en beslutning, der reddede mange ting. Havde man vidst at der manglede hjemmel til zone tre, kunne det jo være sagt og lovhjemmel komme på plads mega hurtigt. Nu bruger de blå alt hvad bruges kan for at vælte regeringen. Det er komisk at se Pape puste sig op, han som stemte for at man fredede Claus Hjorts immunitet. Det var en cool, også ydmyg Mette F. Der gav uforbeholden undskyldning til minkavlerne over den smerte de har lidt, men beslutningen var nødvendig, det var folkesundheden man handlede med ellers. Og så gider jeg ikke se hykleriet hos Pape og Ellemann, de som afbrød Irakkommissionen, som fredede Hjort, Løkke og andre igen og igen med DF stemmer. Og DF og NB som fredede en politiker som beviseligt og trods advarsler gjorde hvad hun ville.
Og blev dømt. Hun højnes, undskyld jeg brækker mig over de blås hykleriske retorik

Så lad du være med det for nu, Mette. Der kommer en rigsretsag senere, oven på den omgang du har præsenteret, vær du blot helt forvisset om det..

Så lad du være med det for nu, Mette. Der kommer en rigsretsag senere, oven på den omgang du har præsenteret, vær du blot helt forvisset om det..

Sider