Løkke vil ændre danskernes pensionsalder - om 20 år

Statsministeren åbner op for at justere danskernes pensionsalder fra 2040. Socialdemokratiet kalder det “panik før lukketid”
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) åbner her kort før valget op for at ændre på den stigende pensionsalderen. Justeringer af danskernes pensionsalder skal ske på den lange bane, og skal først træde i kraft fra 2040.

De næste godt 20 års er det fortsat “uhyre vigtigt” for økonomien, at man holder fast i den løbende stigning i pensionsalderen, som er aftalt i Velfærdsforliget i 2006, understreger statsministeren i et stort interview med Berlingske.

Jeg synes, det er lidt mærkværdigt, at man med det ene ben inde i valgkampen, pludselig skal se Lars Løkke vende på en tallerken

Til avisen lægger Løkke to modeller frem. Den ene går på, at lade pensionsalderen stige langsommere efter 2040. Den anden går ud på, at gøre det muligt at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet end før folkepensionsalderen, mod at man modtager færre penge i folkepension.
 

S: “Panik før lukketid”

I Socialdemokratiet ser man statsministerens udmelding som et udtryk for “panik før lukketid”, og man er langt fra imponeret over Lars Løkke Rasmussens nyfundne  velvilje til at justere danskernes pensionsalder.

“Jeg synes, det er lidt mærkværdigt, at man med det ene ben inde i valgkampen, pludselig skal se Lars Løkke vende på en tallerken og foreslå at hjælpe de nedslidte - men først om tyve år,” siger Mattias Tesfaye (S) til DR.

Han fastholder, at Socialdemokratiet mener, at der er brug for en løsning for de nedslidte nu og her:

“Vi synes, der er et behov nu for de nedslidte i halvtredserne, der allerede har haft et langt og hårdt arbejdsliv,” siger Tesfaye.


Kommentator: Upræcis feberredning

Politisk kommentator og tidligere konservativ minister, Hans Engell, betegner Løkkes udmelding som et forsøg på en feberredning før valget.  

“Det minder om en statsminister, der forsøger en eller anden form for feberredning. Han vil også gerne melde sig ind i pensions-debatten og have noget at byde på - og det er så noget meget upræcist, han har at byde på,” siger Hans Engell til Netavisen Pio.

Det er ikke specielt velovervejet og i virkeligheden lidt af et selvmål

Netop det upræcise i Løkkes forslag, undrer den mangeårige politiske kommentator, fordi statsministeren har kritiseret Socialdemokratiets udspil for at være ukonkret og kaldt forslaget for et “bluffnummer”.

“Det bliver svære for Løkke at angribe Socialdemokratiets udspil, når han selv kommer med sådan et sæt af tanker. Det er ikke specielt velovervejet og i virkeligheden lidt af et selvmål, det han laver her. For det tydeligt, at det ikke er et gennemarbejdet, konkret udspil,” siger Hans Engell.  

To dage efter trussel om opsigelse af forlig

Statsministerens forslag om at justere Velfærdsforliget, kommer blot to dage efter, at regeringen i et internt notat hævdede, at Socialdemokratiets pension for nedslidte er uforeneligt med Velfærdsforliget. Det skrev Jyllands-Posten torsdag.  

Til trods for, at finansminister Kristian Jensen (V) tidligere har udtalt, at pension for nedslidte ikke ville betyde, at Velfærdsforliget opsiges, lød kontrameldingen i det nye interne notat, at Socialdemokratiets ret til tidligere pension ville betyde et brud på hele Velfærdsforliget.  

Regeringens position har tidligere været, at man skulle forhøje folkepensionsalderen ud over det, der er aftalt

Men nu melder Lars Løkke sig klar til at lave justeringer i Velfærdsforliget, der skal træde i kraft i 2040.  


Nye toner

Hos Dansk Folkeparti er man glade for, at statsministeren nu "anerkender", at nedslidte danskere har behov for at kunne trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet tidligere, fordi regeringen tidligere har ønsket en endnu hurtigere forhøjelse af pensionsalder.

Det er glædeligt, at han er kommet hertil

“Jeg tager det, som statsministeren nu kommer med, som en fremstrakt hånd. Regeringens position har tidligere været, at man skulle forhøje folkepensionsalderen ud over det, der er aftalt. Så det er jo nye toner. Det er glædeligt, at han er kommet hertil,” siger Kristian Thulesen Dahl (DF) til DR, og tilføjer:

“Det bedste ville være, hvis vi fandt en model, hvor man ikke blev ved med at få sat sin folkepensionsalder op, hvis man har været mange år i nedslidende brancher.” 

DF-formanden tilføjer, at det kræver en modig politisk beslutning at vedtage en sådan differentieret pensionsmodel.
 

DF til S: Opsig forlig

I sidste uge lød meldingen fra Kristian Thulesen Dahl, at Socialdemokratiet pensionsforslag efter hans overbevisning er i strid med Velfærdsforliget.

“Min opfattelse er, at man ikke kan gennemføre det, Socialdemokratiet har tænkt uden at komme i konflikt med velfærdsforliget,” sagde Kristian Thulesen Dahl til DR.

Socialdemokratiet skal enten opsige forliget nu, eller alternativt først gennemføre en ret til tidligere pension for visse grupper efter to valgperioder, lød det fra Thulesen Dahl.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Danmarks mest korrupte parti skifter igen kurs. Hvor ynkeligt.

Annonce